Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija na 76. obljetnicu ubojstva 68 Lađevčana

Lađevac (IKA)

U nedjelju 14. lipnja u mjestu Šajfarov gaj u župi Lađevac kod Slunja održana je komemoracija i misno slavlje u spomen na 76. obljetnicu zločinačkog ubojstva 68 civila Lađevca i okolice koje su tada pobili partizani.

Uz organizatora, braniteljsku udrugu Slunja, Rakovice i Cetingrada koja je podigla spomen obilježje pobijenim Lađevčanima, susretu su nazočili brojni mještani i rođaci ubijenih među kojima zamjenik gradonačelnika Slunja Ivan Požega i predsjednik braniteljske udruge Tomislav Magdić. Molitvu kod spomenika i misu u župnoj sv. Jurja u Lađevcu predslavio je župnik Lađevca i Cvitovića vlč. Šimo Božić.

Iako je prošlo 76 godina, žalost prema ubijenima nije nestala, rane su i dalje nezacijeljene. Toga su dana partizani pokupili nasumce brojne mještane i jednu ženu koja se nije htjela odvojiti od svoga muža te su ih strijeljali. Bila je to odmazda zbog partizanskih gubitaka, a ubijeni su bez istrage i suda. Župnik vlč. Božić osvrnuo se u svojoj propovijedi na nevine žrtve otprije 76 godina. Progovorio je i o sv. Vidu koji se slavi dan kasnije, a koji je suzaštitnik župe Lađevca.