Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za žrtve u Međuvođama

Generalski Stol (IKA)

U subotu 19. rujna održana je 29. komemoracija brojnim žrtvama nedužnih domobrana i civila ubijenih od strane komunističkih vlasti u šumi Međuvođe između Tounja i Generalskog Stola, na području Uprave šuma Ogulin.

U nazočnosti pedesetak pripadnika Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese, Udruge Kovan iz Generalskog Stola te članova dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika sjećanje na žrtve započelo je misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Uslijedile su molitve kod spomen-ploče poginulim braniteljima kod kapele sv. Marka Križevčanina u Skradniku, kod spomenika žrtvama Domovinskog rata na groblju u Tounju te odlaskom u šumu Međuvođe gdje se održao središnji dio komemoracije.

Komemoraciji su nazočili načelnik Općine Josipdol Drago Rudančić, načelnik Općine Generalski Stol Alan Halar, dok je duhovni dio predvodio župnik Generalskog Stola vlč. Mario Kralj uz asistenciju župnika Oštarija Marija Vazgeča.

Komemoracija je započela misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu. „Svi stradali zbog kojih smo se okupili su posijano sjeme iz kojeg niču plodovi. Taj nemili događaj ostavio je trajni ožiljak u ovom kraju, Karlovačkoj županiji i domovini. Kad se sjećamo ovih smaknuća, vlč. Kralj je parafrazirao sv. Augustina. Ne mrzimo čovjeka koji je počinio grijeh već mrzimo počinjene grijehe“, zaključio je propovjednik Kralj.  On je predvodio i molitvu kod spomenika poginulim braniteljima u središtu Generalskog Stola.     

Molitvu kod spomenika poginulim branitelja iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata predvodio je u Skradniku vlč. Mario Vazgeč, a kod spomenika poginulim braniteljima na općinskom groblju u Tounju je predvodio vlč. Mario Kralj.

Nakon Tounja sudionici komemoracije su se uputili do šume Međuvođe i Grubine jame u koju su kao i pretpostavlja se još brojne neistražene jame partizani uz mjesne pomagače mučki ubili i pobacali brojne nevine ljude. Komemoraciju je otvorio glavni organizator okupljanja   predsjednik udruge Kovan Ante Jozo Ramić koji je istaknuo: “Danas se sastajemo već 29. godinu za redom da odamo počast za sve žrtve stradale pred 76 godina u vrijeme tragedije, zla, ratova kada su nevini ljudi platili zbog osvetničke naravi krvavog režima.“

Predsjednik Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese Miljenko Vdović je podsjetio na zbivanja pred 76 godina: „Na prostor između rječica Globornice i Sušice kojim danas upravlja Uprava šuma Ogulin partizani su doveli brojne sudionike križnog puta iz logora Dubovac noćnim fantomskim vlakovima. Ovo mjesto je samo jedna od brojnih neistraženih jama za pretpostavljamo preko 1500 vojnika i civila koji su tu bili smaknuti uz pomoć lokalnog življa. Ostali su u neobilježenim grobišta, bez dostojanstvenog pokopa. Tražimo za njih istinu i dostojanstven pokop, jer su i oni stvarali Hrvatsku. Nikoga ne mrzimo ali ne želimo da se žrtve zaborave.“

Direktor Uprave šuma Ogulin Drago Rudančić je poručio je da će Hrvatske šume uvijek biti na dispoziciji oko uređenja prostora komemoracije i da mu je drago da ovim aktivnostima javnost doznaje što se ovdje događalo. Molitvu za sve poginule predvodio je na koncu vlč. Kralj istaknuvši da je naš Bog bog živih a sve žrtve žive među nama.