Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija žrtvama u Međuvođama

Generalski Stol (IKA )

U župi Generalski Stol u subotu 22. rujna služena je misa u spomen na više od tisuću ubijenih Hrvata na prostoru šume Međuvođe, dijelu grada Ogulina kod Gornjih Dubrava. Upaljene su i svijeće kod spomenika poginulima u Drugom svjetskom ratu u Generalskom Stolu, Tounju i Skradniku. Nakon mise i odavanja počasti žrtvama, hodočasnici su otišlo u šumu Međuvođe kod spomenika i križa, gdje se zadnjih 26 godina održava komemoracija.

Komemoraciju su organizirali udruga Kovan iz Generalskog Stola, Udruga hrvatski domobran iz Duge Rese kao i UHBDDR iz Generalskog Stola. Komemoraciji su nazočili načelnici općine Josipdol Zlatko Mihaljević, Tounja Ivica Sopek i Generalskog Stola Alen Halar, predsjednik Hrvatskog domobrana iz Duge Rese Miljenko Vidović, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak te glavni organizator, predsjednik udruge Kovan iz Generalskog Stola dr. Ante Jozo Ramić.

Župnik Generalskog Stola Ivica Tolla istaknuo je na misi u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog da se mole za one za koje se nema tko moliti, a koji su u kolovozu 1945. godine bili dovedeni iz logora na Dubovcu i karlovačkog zatvora fantomskim vlakom i pobijeni u šumi Međuvođe. Nakon odavanja počasti u Skradniku i Tounju, sudionici komemoracije otišli su u šumu Međuvođe do Grubine jame, jednog od mjesta masovne egzekucije brojnih zatočenika u kolovozu 1995. godine.

Glavni organizator kao i svih prethodnih godina bio je predsjednik Udruge Kovan Ante Jozo Ramić koji je podsjetio na dugo prešućivano i zatajeno mjesto likvidacije hrvatskih vojnika i civila uz nadu da će se sjećanje na žrtve obilježavati i narednih godina uz prenošenje istine mladima. Miljenko Vidović iz Hrvatskog domobrana podsjetio je na više dana tijekom svibnja i lipnja 1945. kada se stočnim vagonima na ovo područje prevozilo ljude koji su bili ubijani i skončali u brojnim neistraženim grobištima između vodotoka Sušice i Globornice. Njihovi zemni ostaci još nisu pronađeni niti dostojno pokopani, oduzeto im je pravo na grob a osuđeni su bez suda. Tomislav Lipošćak zahvalio je Hrvatskim šumama na održavanju ovih lokaliteta, protiv je svakog politiziranja i ideologije, ali je za to da se spozna svoja povijest u kojoj su neki stradavali jer su bili druge nacionalnosti i vjere.

Prije molitve odrješenja za sve žrtve u Međuvođama, pop Ante Luketić se zapitao“ jesmo li svi u svojoj domeni dovoljno učinili da se spozna istina“. U tome nas sprječavaju udbaško-komunističke metode kojima je većina robovala u bivšem sustavu. Zato HBK i umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović čine ono što bi trebali drugi. Odgovornima je poručio da daju svoj potpis i pečat da se istraže grobišta ovih žrtava kao i onih diljem ogulinskog kraja, kao što je to nedavno učinjeno u Vagancu. Vlč. Luketić istaknuo je da je i sam bio rob sustava u kome je bio pionir i vojnik JNA, a nazočnima je poručio da ne razaraju istinu, jer je to najmanje što mogu učiniti za žrtve.

Ključne riječi:
komemoracija šuma Međuvođe