Budi dio naše mreže
Izbornik

Komunikacijski modeli hrvatske inozemne pastve

Mostar (IKA)

Drugoga dana Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa u subotu 2. srpnja na Sveučilištu u Mostaru održan je panel „Komunikacijski modeli hrvatske inozemne pastve“.

Izlaganja su imali dr. sc. Jerko Valković (Hrvatsko katoličko sveučilište) o temi „Radio Vatikan – medij od posebnog značenja za Hrvate u inozemstvu“, dr. sc. fra Iko Skoko (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru) s temom „Mediji i Hrvatska kustodija sv. Obitelji za SAD i Kanadu“, dr. sc. Adolf Polegubić (Živa zajednica) o temi „Hrvatski crkveni mediji u njemačkom govornom području“ i Slavica Karačić (RTV Herceg-Bosne) s temom „Sinergija kao komunikacijska paradigma hrvatskog medijskog bića – iskustvo Bosne i Hercegovine“.

Dr. sc. Valković spomenuo je kako je Alojzije Stepinac, tada još kao student, na misi u Rimu na svetkovinu Duhova 1931. koju je prenosio Radio Vatikan, čitao evanđelje na hrvatskom jeziku.

Dr. sc. fra Iko Skoko istaknuo je kako su fratri koji su pristizali u misije u SAD-u i Kanadi željeli kroz medij tiska, koji su kasnije i osnovali, ojačati duh i zajedništvo Hrvata u tim zemljama.

Dr. sc. Polegubić predstavio je ukratko portal i list Živa zajednica koji izlazi za Hrvate koji žive i djeluju u Njemačkoj. Svoj naziv portal i list dobili su po uistinu živoj zajednici katoličkih vjernika Hrvata koji žive u Njemačkoj, rekao je dr. sc. Polegubić.

Slavica Karačić je glavna urednica RTV Herceg-Bosne i u izlaganju je predstavila njezino djelovanje ali i navela na koje sve poteškoće, kako na financijskoj tako i na državnoj razini, nailazi u svome djelovanju.

Panel je moderirao glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić.