Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert „Daruj nam mir“

Zagreb (IKA)

Koncert sakralne glazbe pod nazivom „Daruj nam mir“ održan je u utorak, 16. travnja u zagrebačkoj župnoj crkvi Svete Obitelji kao dio praktičnog dijela diplomskog ispita svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije don Ivana Marčića, mag. theol., univ. bacc. mus., studenta Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvijestila je Župa Svete Obitelji.

Vlč. Marčić istaknuo je kako je taj susret izraz poštovanja i divljenja skladateljima koji su s ponosom pisali glazbu na svom jeziku i za svoj narod, narod bogate povijesti, radosti, patnje, molitve i Milosti koja čini ovaj narod onim što jest. Brojni okupljeni slušali su djela hrvatskih autora B. Papandopula, M. Lešćana, K. Odaka, F. Dugana i drugih, dok je posebnu pažnju privukla autorska skladba vlč. Marčića Gospodin je pastir moj.

Na početku okupljene je pozdravio domaći župnik vlč. Danijel Dukić koji je izrazio oduševljenje mnoštvom okupljenih gostiju. Skladno višeglasje muzicirali su udruženi zborovi Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mješoviti župni zbor „Marijan Mihelčić“ Župe Svete Obitelji, a pridružili su im se i renomirani solisti Josipa Lončar – sopran, Mihaela Lasić – alt, Mislav Lucić – tenor, mo. Vitomir Marof – bariton, mo. Neven Kraljić – orguljaš zagrebačke katedrale, Josipa Kraljić – alt i Marko Skender – bas. Koncert je nastao pod mentorskim vodstvom izv. prof. art. Marka Magdalenića.

Koncertni program završen je opsežnim i monumentalnim djelom Jaganjče Božji iz Hrvatske mise B. Papandopula. Jedinstvo u različitosti svjedočeno je u skladbi Kraljice neba. Srčanom i zdušnom pjevanju okupljenih pridružili su se i pročelnik Instituta za crkvenu glazbu dr. sc. fra Ante Crnčević, pročelnica osmog odsjeka za glazbenu pedagogiju i tambure Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Nikolina Matoš i biskupski vikar i kancelar Zagrebačke nadbiskupije preč. Marko Kovač.

Nakon koncerta druženje je nastavljeno za obiteljskim stolom koji su pripremili aktivni vjernici ove Župe, a prigodan poklon i zahvalu za višegodišnje druženje i služenje vlč. Marčića predao je vjeroučitelj Denis Žvorc.