Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert Prvog komina Snježaninog na Udbini

Udbina (IKA)

Po tradiciji se nakon proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini održava prigodan glazbeno-umjetnički program. Ove godine nakon mise u Crkvi hrvatskih mučenika koncert je održao Prvi komin Snježanin, mješoviti ansambl s repertoarom duhovnih i domoljubnih pjesama. Koncertu su nazočili biskupi šibenski Tomislav Rogić, gospićko-senjski Zdenko Križić te biskup u miru Mile Bogović.

Riječ je o specifičnom glazbenom izričaju posebne glazbene forme gdje se za razliku od klape, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, komin je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz komine odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Komin je inače glazbena forma višeglasnog pjevanja mješovitog ansambla, „Snježanin“ dolazi od imena domaćice komina Snježane Špiljak, dok „prvi“ znači da su zasada prvi i jedini „komin“. Umjetnički voditelj ansambla je Vlatko Panić.

Koncert je održan u prepunoj Crkvi hrvatskih mučenika uz odlične akustične performanse koje pruža ovaj prostor a u milozvučju su uživali brojni hodočasnici uz nazočnost biskupa šibenskog Tomislava Rogića, gospićko-senjskog Zdenka Križića i biskupa u miru Mile Bogovića kao i čuvara svetišta preč. Josipa Šimatovića.