Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert u crkvi Majke Božje Močilske

Koprivnica (IKA)

Ususret proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u subotu 13. kolovoza u istoimenoj crkvi i svetištu Majke Božje Močilske Koprivnica - Močile, održan je cjelovečernji koncert župnih glazbenika prof. Josipa Pankarića - truba, te Ivona Fabijanca - orgulje, studenta Instituta za crkvenu glazbu.

Orgulje župne crkve u Močilama ove su godine temeljito obnovljene i kao takve prezentirane su okupljenoj publici.

Prof. Josip Pankarić voditelj je župnog zbora ”Marija” i orguljaš župne crkve u Močilama. Nastavnik je u OŠ ”Braće Radić” Koprivnica, te je voditelj puhačkog orkestra DVD-a Virje. Ivon Fabijanec, mag. theol., student je Instituta za crkvenu glazbu, voditelj dječjeg župnog zbora ”Zvončići” i zbora mladih ”Eshaton”, te orguljaš župe Močile, voditelj župnog zbora župe Ludbreg i župnog zbora župe Legrad. Stipendist je grada Koprivnice.

“Veselimo se svakom održanom koncertu u našoj prekrasnoj crkvi. Trudimo se, osim duhovnog, održavati ovu povijesnu crkvu, zajedno sa svim pokretnim inventarom u koji spadaju i orgulje. One su djelo nepoznatog graditelja iz sredine 18. stoljeća. Takve su konstrukcije koja pogoduje izvođenju rane glazbe i glazbe baroka koju smo danas imali prilike slušati i uživati u istoj” – istaknuo je mons. Leonard Markač, župnik i upravitelj svetišta. Na programu su izvedena djela J. S. Bacha, J. Pachelbela, G. F. Haendla i drugih.

Ključne riječi:
koncert Močile