Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova u Tordincima

Tordinci (IKA)

U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima od 17. do 19. ožujka održana je korizmena duhovna obnova koju je vodio o. Kornelije Marko Glogović, OSPPE (pavlin).

U petak, 17. ožujka, nakon mise u 18 sati započelo je klanjanje „24 sata za Gospodina” koje se održavalo u svim župnim crkvama u Tordincima, Antinu, Korođu i Ćelijama i to već sedmu godinu za redom.

Korizmenom obnovom je ujedno i obilježena obljetnica osnutka i djelovanja molitvene zajednice „Treće srce”, koja je osnovana prije 15 godina na duhovnoj obnovi na poticaj p. Marka Glogovića.

Prvi dan duhovne obnove započeo je križnim putem. Na početku propovijedi p. Glogović istaknuo je da je važnije od svega da „čujemo Božju svetu riječ, da čujemo što nam Duh Sveti želi reći preko onoga što je zapisano u svetoj knjizi, u instrukciji vječnoga života, u udžbeniku spasenja naših duša”. Naglasio je da se u njoj nalaze „rješenja svih naših problema”.

Tumačeći prvo čitanje proroka Hošee istaknuo je prvu rečenicu koja govori da se vratimo Gospodinu Bogu svome. Bog na ovom svijetu ima nešto prekrasno za nas. „Svatko od nas ima nešto, nekoga, neku situaciju koja nas odvlači od Gospodina. Ponekad smo slijepi, imamo neke ljuske na očima i to ne vidimo, ali nam Gospodin jasno govori u svojoj riječi, pogotovo danas, pogotovo u korizmi. Bog nas zove po imenu i govori da mu se vratimo. Da vidimo gdje posrćemo i padamo, gdje nam je đavao uzeo Božji blagoslov, gdje smo se zatvorili za milost Božju.

Potrebno je vidjeti gdje je ta prepreka kroz koju mi želimo svojim silama, svojim mišićima, svojom glavom prodrijeti, a ne možemo. Danas nam je više nego ikada potreban Duh Sveti. Potreban nam je u našoj molitvi, u našem srcu, u našoj obitelji, na radnom mjestu. Vidimo da bez njega ne znamo voljeti, ljubiti, ne možemo oprostiti. Da razumijemo ovu Božju riječ jer ona ima moć spasiti duše naše. Kada bismo mi zaista povjerovali Božjoj riječi, kada bismo je ozbiljno shvatili, hranili se njom, ostavili ju duboko u svom biću, kada bismo je prisvojili, sve bi se promijenilo.

Ne bismo imali u sebi tugu, depresiju, ne bi nas mučila tjeskoba. Naši odnosi međuljudski bi bili drugačiji. Riječ Božja, kao što kaže sveti Jakov, ima moć spasiti naše duše, spasiti naše odnose, našu sadašnjost, sve ono što sami ne možemo popraviti, obnoviti i spasiti“, rekao je pater Glogović. Naglasio je da neka te prve večeri obnove svoju prisnost s Duhom Svetim. „Da ga znamo zazvati, prići svakoga dana, čak svakoga jutra i zamoliti ga da nas nadahne, vodi, okrijepi nas, utješi, razveseli”.

P. Glogović je mlade posebno pozvao na žrtvu čuvanja predbračne čistoće. Rekao je kako osobama homoseksualne sklonosti savjetuje da bude u žrtvi čistoće. Potrebno je dati se razapeti toj kušnji, nositi svoj križ. Osobama koje se bore s alkoholizmom potrebno je ući u odricanje, u pokoru. „Gospa u Fatimi je naglasila da vršimo pokoru. Iz te žrtve doći će Uskrs, iz te borbe rodit će se nešto novo, pobjedonosno”.

P. Glogović se prisjetio svojeg dolaska u Tordince na duhovnu obnovu prije 15 godina. On je u to vrijeme tek 5 godina vodio apostolat za život. Još nije postojala niti jedna kuća za samohrane majke u Hrvatskoj, a danas ih je 7. To su kuće za samohrane majke i trudnice i sve su pune. U planu je osnovati osmu u Osijeku jer u Slavoniji nema ni jedna. Stotine djece spašeno je od pobačaja. Dječica koja su umrla prije krštenja, prije poroda, u porodu ili nakon poroda sahranjuju se u grobnice kojih je već 8 u Hrvatskoj. U Vinkovcima udruga „Betlehem“ također ima grobnicu u kojoj je pokopano oko 150 djece.

P. Glogović je istaknuo kako svakoga dana ima poziv u pomoć, svaki treći brak ne može začeti dijete, a prošle godine u Hrvatskoj je bilo 8000 abortusa.

Budimo sretni što smo tu, što nas Bog šalje, progovara nam, Bog s nama ima plan i neće nas napustiti. On je uvijek za tebe i uvijek uz tebe, neće te napustiti. Na kraju potrebno je prvo prizivati, zvati, dozivati, moliti se Duhu Svetome, ispovjediti se, ali ne polovično nego ući srcem.

Na kraju mise bio je blagoslov djece i mladih. Svi koji su željeli mogli su ostati pomoliti se pred moćima sv. Padre Pija, sv. Ivana Pavla II. i sv. Faustine Kowalske.

Drugi dan duhovne obnove počeo je prilikom za osobni susret s p. Glogovićem od 9.30 do 12.30. Popodne je bilo klanjanje pred Presvetim od 17 do 18 sati kada je počela misa. „Bog upućuje pitanje što može učiniti još više za nas. Sve nam je dao, sve imamo dostupno, a jesmo li se promijenili, jesmo li dali slavu Bogu? Jesmo li bili imalo milosrdniji prema bližnjima? Ne. I dalje sudimo, kritiziramo, bunimo se, i dalje vršimo svoju volju, u drugom čovjeku gledamo neprijatelja i mrzimo i dolazimo ovdje na svetu misu i pričest i pravimo se sveti. Mi se tako grčevito držimo ovoga života, želimo da nam bude dobro, da ovdje imamo sve što želimo i da Bog izvršava naše prohtjeve. Nije zato Isus Krist došao, nije zato visio na križu. Danas nam Gospodin kaže u prvom čitanju, a to je poanta i srž – ‘Ljubav mi je mila, a ne žrtva. Poznavanje Boga, ne paljenice’. Izraelski narod vršio je sve formalno, folklorno, tradicionalno. Danas Gospodin kaže zapitajte se i vi ovdje u Tordincima i vi s ove strane oltara i s one i vi gore i dolje i okolo crkve jeste li i vi možda takvi? Znate što znači ljubiti? Što je to konkretno. Moraš istinski zavoljeti svog susjeda, svoje ukućane. Gospodin kaže ljubi i ostalo ću ja urediti. Ljubi svog neprijatelja, oprosti svom progonitelju“ , naglasio je p. Glogović.

Rekao je kako je djeci prije svega potreban zagrljaj. Potrebno je da očevi i majke stave dijete na koljena i govore im „tata te voli, mama te voli”. Poljubiti ih da se znaju obratiti, vratiti kada im je teško u životu na tu sliku, na taj trenutak. Mnoga djeca se izgube u mladosti, uđu u droge, u sto veza, u slomljenost srca, u suicidalne misli baš zato što ih tata i mama nikad nisu grlili i ljubili, voljeli. „Ako želimo biti istiniti, autentični, vjerni, onda moramo biti sveti. Svet čovjek je sretan čovjek. On je ispunjen”.

Osvrnuo se na farizeja iz evanđelja koji se Jahvi hvalio što nije poput carinika. P. Glogović je pitao što je najgori grijeh. „Sud je najgori grijeh. Od osude dolazi sve ostalo“, rekao je. „Zato je važno ove korizme preispitati svoje srce. Drugačije početi moliti, ljubiti bližnjega na drugačiji način, milosrdnije. Praštati. Zapitati se do kraja korizme gdje je taj farizej u meni, zašto ja ne mogu prihvatiti tu i tu osobu, a samo prihvaćanje može promijeniti tu osobu. Teološko definiranje oprosta je sloboda od zla koje mi je nanio drugi. Želim biti slobodan od tog zla i zato neću uzvratiti kamenom nego kruhom. Zato ću se poniziti i razapeti jer je to taj Kristov put. Teži za svetošću, slušaj Božju riječ, poduzmi neke korake, učini nešto konkretno u svom životu i vidjet ćeš da je Bog vjeran Bog. Da nikada ne daje više nego što mi možemo nositi. Ne osvećuje nam se za naše grijehe. Ono što nas današnja Božja riječ u evanđelju podučava je da ono što govorimo o drugima to smo sami. Obratimo se i shvatimo da je Isus osoba, da treba našu ljubav, naš zagrljaj, našu osobnu molitvu, naš vapaj, našu emociju“, podsjetio je p. Glogović.

Nakon mise uslijedio je blagoslov majki i trudnica te onih koji mole za dar roditeljstva. U župnoj dvorani nakon toga bilo je druženje uz prigodni domjenak povodom proslave 15 obljetnice Molitvene zajednice „Treće srce“.

Treći dan duhovne obnove od 10 sati bila je prilika za ispovijed. Nedjeljna misa započela je u 11 sati. „Uđimo u svetu misu s iskrenim pokajanjem za svoje grijehe. Bogu predaj sve ono što se nalazi u našim srcima, što mu nije milo, što šteti našim odnosima, što nas čini bolesnima i što nas boli. Predaj sada na ovaj oltar, stavi pred Božje sveto milosrđe jer korizma je vrijeme milosti, ovo su dani spasenja. Dođi Bogu koji te uistinu ljubi, uvijek ti želi i čini dobro, uvijek je uza te i za tebe“, započeo je misno slavlje p. Glogović.

P. Glogović je naglasio važnost dolaženja na nedjeljnu misu na kojoj „se hranimo Božjom riječju koja nam je ujedno i lijek za naš život”.

Crkva je dom, domovina Božje riječi, mjesto gdje se ona otkriva i na ispravan način tumači. Važno je doći nedjeljom u zajedništvo vjernika jer to naše zajedništvo je Isus Krist živ. On nije samo živ u sakramentu euharistije, on nije samo ta hostija, njegovo Tijelo i Krv gdje je stvarno prisutan i to je prvi razlog zašto se dolazimo pokloniti Gospodinu. On je prisutan i u zajedništvu jer zajedno molimo, zajedno vapimo, zajedno slavimo i prisutan je također u svojoj riječi. On je ta Riječ“, naglasio je propovjednik.

Na kraju mise mjesni župnik vlč. Josip Erjavac zahvalio je voditelju duhovne obnove p. Marku Glogoviću u ime svih vjernika. P. Glogović je pak zahvalio svakome koji je došao u Tordince kroz ta tri dana i zaželio neka ih Gospodin blagoslovi i čuva. Pozvao je sve koji nisu bili na blagoslovu da dođu nakon mise – djecu, bračne parove, trudnice, one koji žele djece. Istaknuo je da je to njegova životna misija i da se moli za prestanak pobačaja. „Udruga Betlehem ima svoju podružnicu i u Vinkovcima i vrlo nam je drago da se ova zajednica koja zajedno sa Srcem Isusovim i Srcem Marijinim moli kao treće srce za nerođene“. Zahvalio je na podršci u molitvi te na sudjelovanju u humanitarnoj akciji za trudnice i bebe tijekom protekla tri dana.