Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmene duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri

Lovran (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije u Domu pastoralnih susreta u Lovranu od 5. do 7. travnja održane su korizmene duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri.

Na duhovnim vježbama koje je predvodio vlč. prof. dr. Anton Tamarut, profesor dogmatske teologije na KBF-u u Zagrebu, sudjelovalo je pedesetak sudionika. Program je započeo u petak u večernjim satima pozdravom i uvodnim riječima riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, koji je potaknuo okupljene da dane duhovnih vježbi koja su pred njima posvete susretu s Gospodinom, kako bi imali snage što dostojnije i časnije živjeti svoj poziv vjeroučitelja. Uvodeći u temu duhovnih vježbi „Sreća susreta s Kristom”, dr. Tamarut istaknuo je evanđeoski odlomak o susretu prvih učenika s Isusom (Iv 1,35-42) te naglasio važnost osobnog susreta, odnosa i suputništva s Isusom Kristom.

Drugoga dana duhovnih vježbi dr. Tamarut potaknuo je vjeroučitelje da se poistovjete s prvim učenicima. Pozvani smo prepoznati onoga koji može ispuniti naše poslanje, onoga koji okuplja oko sebe, a ne zaustavlja se na sebi, već propušta druge do Isusa i upravo to je veličina vjeroučitelja, rekao je voditelj. U nastavku je istaknuo važnost prenošenja vlastitog iskustva Boga.

„Važno je da svatko ima svoju povijest susreta, razgovora i oduševljenja s Isusom. Ne možemo susresti Isusa, a da se nešto u našem životu ne mijenja. Mi živimo odnos i taj odnos nije euforija, već dar te put čišćenja i borbe. Isus nije naš predmet bavljenja, već naš život i naše iskustvo odnosa.“

Isus je bio pedagog nad pedagozima i „majstor“ za susret, rekao je u nastavku vlč. Tamarut, tumačeći evanđeoski odlomak o susretu Isusa i žene Samarijanke ((Iv 4, 1-42). Vjeroučitelje je potaknuo da poput Krista budu dostupni drugima i stvaraju prigode za susret, kako u učionicama, tako i u zbornicama i tamo gdje su poslani.

Duhovne vježbe završene su 7. travnja razmatranjima o pozivu na svetost u suvremenom svijetu, a na temelju apostolske pobudnice pape Franje „Radujte se i kličite – Gaudete et exultate“. Tumačeći ključne naglaske pobudnice, vlč. Tamarut istaknuo je kako svetost znači plijeniti lakoćom i normalnošću života. Kršćanska svetost proizlazi iz susreta s Isusom, a plodovi su ljubav, radost i mir. Sveci su radosni i urešeni smislom za humor i imaju hrabrosti izreći svoje mišljenje. Kao glavnu poruku i završnu misao, voditelj duhovnih vježbi istaknuo je kako je važno da svatko od nas promatra svoj život u cjelini, kao poslanje i otkrije koju poruku Bog želi reći svijetu po nama. Uslijedilo je slavlje mise, a potom zajednički objed kojim je zaključen program duhovnih vježbi.