Budi dio naše mreže
Izbornik

Koruški biskup Marketz na procesiji brodovima pozvao na poštivanje prirode

Klagenfurt/Graz (IKA)

Koruški biskup Josef Marketz pozvao je tijekom procesije brodovima na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak 15. kolovoza 2023., na jezeru Wörthersee, na više strahopoštovanja i poštovanja prema svemu stvorenome, izvijestio je u srijedu 17. kolovoza Kathpress.

Mnogi su ljudi uslijed prirodnih nepogoda poslednjih tjedana doživjeli prirodu kao prijetnju, a ne kao dar što ona zapravo jest, rekao je.

Zemlju se ne može „gledati samo kao stvar koja mi je na raspolaganju“, upozorio je biskup Marketz. „Poplave, šumski požari, toplinski valovi povezani su i s našom potragom za dobrim životom pri čemu prvenstveno gledamo naše potrebe i zaboravljamo zemlju“, poručio je koruški biskup u kratkim nagovorima u jezerskim pristaništima u Klagenfurtu, Krumpendorfu, Pörtschachu, Veldenu i Maria Wörthu.

U procesiji brodovima, koja je ove godine održana 69. put, Marijin kip koji potječe iz Fatime prevozi se jezerom.

Biskup je pozvao vjernike da se prema „zajedničkoj kući“ odnose sa strahopoštovanjem, uvažavanjem i poštovanjem i da promatraju zemlju kao „su-svijet, kao Božje stvorenje odnosno kao Božju prisutnost u Njegovim stvorovima“.

Svetkovina Uznesenja Marijina osim toga podsjeća na „životvornu snagu Božju, utješnu i ohrabrujuću pratnju Marijinu kao i na povjerenje da će u konačnici pobijediti ljubav, ljepota i dobrota“, rekao je mons. Marketz.

Održavanje ovogodišnje procesije brodovima bilo je neko vrijeme upitno nakon što je zbog nevremena koje je nedavno pogodilo Austriju i Sloveniju bila obustavljena plovidba jezerom.

Mons. Marketz rekao je kako je zahvalan „što se marijanska procesija brodovima ipak mogla održati nakon snažnog nevremena, koje je u našoj zemlji i susjednim područjima prouzročilo velike štete“.

Velika Gospa predstavlja i poziv „uspraviti ljude, prihvatiti ih, ne isključivati i ne zanemarivati ih“, rekao je u propovijedi u bazilici Marije Tješiteljice (Mariatrost) u Grazu innsbruški biskup Hermann Glettler.

„Nebo se može otvoriti ako si uzajamno darujemo prihvat iz naših zatvorenih klika, misaonih utvrda i ideoloških tvrđava“, rekao je mons. Glettler.

Samoj Mariji „može se obratiti i posjetiti ju“, ona pruža utjehu i može djelovati ohrabrujuće i nadahnjujuće i u „najtežoj situaciji“. To se vidi i u njezinu životnom primjeru, „u očajnoj situaciji nije uzmakla“, pojasnio je.

Marija djeluje i „kao primalja novoga“, bila je nazočna i kao primalja kod Ivanova rođenja, kao što je to i „danas u kritičnoj, prenatalnoj fazi novog lica Crkve“. Doživjela je otuđenje, bijeg, patnju i uskrsnuće Isusovo. Stoga je Marija uzor „u prepoznavanju teških situacija i u pomoći“.

Svetkovina Marijina uznesenja u nebo danas može biti poticaj za oponašanje prihvaćanja kao „nebeskog postupka“, u smislu potpuno praktičnog pomaganja drugim ljudima da se pridignu. „Ima mnogo onih koji završe pod kotačima, svojom i često krivicom sustava, uvjetovano teškim okolnostima i socijalnim nepravilnostima, bolestima, ovisnostima i stvarima koje otežavaju život“, rekao je mons. Glettler, zaključivši kako pomoć u uspravljanju počinje već s prvim susretom pogleda ili dodirom.