Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put Golinci – Miholjački Poreč – Rakitovica

Golinci/Miholjački Poreč/Rakitovica (IKA/TU)

Župa sv. Mihaela arkanđela iz Donjeg Miholjca organizirala je 7. travnja križni put kroz filijale Golinci – Miholjački Poreč – Rakitovica. Ovaj križni put inicirao je 2017. godine tadašnji donjomiholjački župni vikar vlč. Ivan Begović.

Križni put je započeo ispred filijalne crkve u Golincima, a dovršen u filijalnoj crkvi u Rakitovici. Posebnost su bile žive postaje koje su uprizorili članovi KUD-a u Rakitovici, predvodeći procesiju u kojoj se molila krunica, a na svakoj postaji se razmatrala Isusova muka i pjevala kitica dotične postaje. Tijekom križnog puta se moglo pristupiti i sakramentu ispovijedi.

Nakon postaje polaganje Isusa u grob slijedila je misa koju je predvodio vlč. Ivan Begović, župnik u Retkovcima. On je preporučio vjernicima da pokušaju što manje kritizirati, a što više govoriti dobro jedni o drugima jer je to najbolja duhovna obnova koju će sigurno slijediti i materijalna obnova sela. „Pokušajmo svoj život usporediti s križnim putem i sigurno ćemo tada naići i na Šimune Cirence i svete Veronike u svome životu. Ne zaboravimo da nakon 14. postaje dolazi uskrsnuće kojega za nas neće biti bez oltara i svete mise“, rekao je vlč. Begović. Na kraju je sadašnji župni vikar vlč. Blaž Jokić zahvalio vlč. Begoviću.

Na poticaj vjernika Golinaca i odobrenja župnika preč. Josipa Antolovića, članovi procesije su se odrekli uobičajene okrijepe uz križni put, a milostinja od nedjeljne mise u filijalama išla je u korist obitelji u Golincima kojoj je nedavno izgorio krov kuće.

U Donjem Miholjcu se za njih prikupljala milostinja tijekom tjedna u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela. Tom akcijom nastojalo se još više ojačati zajedništvo na lokalnoj razini.

Ključne riječi:
Donji Miholjac križni put