Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put grada Hvara

Hvar (IKA)

Križni put grada Hvara održan je u četvrtak 30. ožujka u Župi sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru.

Ovogodišnji križni put, uoči Svjetskog dana svjesnosti o autizmu (2. travnja), organiziran je u suradnji s udrugom Perle koja na otoku Hvaru skrbi za djecu i mlade s najtežim tjelesnim invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Velik broj sudionika počeo je križni put kod crkve sv. Mandaline, a ostale postaje su bile: kapela sv. Antonija; crkva Gospe Žalosne na groblju; crkva Anuncijata; crkva sv. Kuzme i Damjana; crkva sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata; crkva Duha Svetoga; crkva Kruvenica; Kamenkriž; Veneranda; crkva Zvijezde mora; sv. Marak; Katedrala sv. Stjepana I. i crkva Gospe od Milosti.

U razmatranjima i molitvama svake postaje, koje su predvodili don Toni Plenković i don Ivan Jurin, sudionici su razmatrali o teškoćama i radostima djece s tjelesnim invaliditetom i teškoćama u razvoju te molili za njih i njihove obitelji. Također, molili su da budu Crkva koja uvijek iznova uči kako biti osjetljiva za potrebe slabih, marginaliziranih i diskriminiranih, te za izgradnju društva bratstva, dijaloga i obnovljene brige za dobro onih koji trpe.

Posebno je dojmljiva bila 13. postaja, održana u katedrali, kojoj su se pridružili štićenici udruge Perle i njihovi roditelji. Na toj je postaji majka djeteta s teškoćama i predsjednica udruge Perle, Anita Franetović iznijela svoje svjedočanstvo o životu s autizmom svoje kćeri Petre i hrabro istaknula kako je svako dijete s tjelesnim invaliditetom ili teškoćama u razvoju poseban dar. Posebno je dirljivo bilo kako je posvjedočila svoje pouzdanje u Gospodina u trenucima kad se ona i suprug Zvonimir zamisle nad najtežim pitanjem svakog roditelja djeteta s poteškoćama: „što će biti kad nas više ne bude“. „Bog koji nas je dosad vodio i davao nam snagu vodit će sve i dalje…“, posvjedočila je majka Anita. Isto tako, opisala je rad udruge Perle, jedine udruge na otoku Hvaru koja skrbi za djecu i mlade s najtežim tjelesnim invaliditetom i djecu s posebnim potrebama. Kako bi djeci omogućili terapije na otoku i najbolju moguću skrb, udruga Perle se trudi održavati različite inicijative, posebno sportsko humanitarnu akciju pod nazivom Maraton dobrote – Daj 5 za Perle!

Iz katedrale je procesija krenula preko Pjace i rive do franjevačke crkve Gospe od Milosti u kojoj je euharistijsko slavlje predvodio hvarski biskup Ranko Vidović. Biskup je okupljene pozvao na neprestano prepoznavanje Kristova lica na licima onih koji pate i istaknuo kako milost koja se prima u euharistiji mora biti življena u djelotvornoj ljubavi prema svima, osobito onima koji trpe.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Toni je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj pobožnosti, na poseban način udruzi Perle te svima koji su pomogli u pripremi donacijske večere koja je nakon mise za sve sudionike održana u reflektoriju franjevačkog samostana. Pozvao je sve nazočne da sudjeluju u prikupljanju pomoći za plaćanje terapija djeci s teškoćama na otoku. Sudionici križnog puta prikupili su te večeri 3.719 eura, a Hvarska biskupija će se tom daru pridružiti s iznosom od 2.000 eura.

Ključne riječi:
grad Hvar križni put