Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put grada Hvara

Hvar (IKA)

Tradicionalna korizmena pobožnost križnoga puta grada Hvara održana je na uočnicu 5. korizmene nedjelje, u subotu 6. travnja, u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika.

Križni put grada Hvara korizmena je pobožnost koju je još 2007. godine inicirao tadašnji hvarski biskup Slobodan Štambuk, a održava se redovito svake godine uoči 5. korizmene nedjelje.

Križni put grada Hvara započeo je u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, a završio na brdu Kruvenica iznad Grada. Pred hvarskom katedralom vjernike je pozdravio umirovljeni biskup Štambuk koji je na kraju dočekao sudionike i na završnoj postaji te pobožnosti. U tijeku gradskoga križnoga puta, u kojemu sudjeluju brojni Hvarani, izmjenjivali su se predstavnici svih institucija toga grada.

Križ su tako na 1. postaji ponijeli katedralni župnik Mili Plenković i župni vikar u Hvaru Ivan Jurin. Na gradskim vratima, gdje je moljena 2. postaja, križ su ponijeti predstavnici gradske vlasti, i to gradonačelnik Rikardo Novak i predsjednik Gradskoga vijeća grada Hvara Jurica Miličić, koji je ujedno bratim hvarske bratovštine Sv. Nikole.

Na 3. postaji križ su prihvatili i nosili krizmanici, sve do 4. postaje kada su ga prihvatile i nosile majke prvopričesnika i krizmanika. Na 5. postaji, pred crkvom benediktinki, križ su nosili djelatnici iz zdravstva, sve do 6. postaje kada su križ preuzeli trgovci i djelatnici državnog brodara „Jadrolinije”. Na 7. postaji sudjelovali su učitelji, nastavnici i vjeroučitelji, na 8. postaji djeca, i to sve do 9. postaje koja je pripala franjevcima i vjernicima obližnje župe u Milni. Na 10. postaji križ su nosili hvarski vatrogasci, a zatim ribari i zemljoradnici, sve do 12. postaje u kojoj su sudjelovali očevi prvopričesnika i krizmanika.

Križ su naposljetku prihvatile krizmanice i druge srednjoškolke te djelatnici Policijske postaje Hvar. Križ je na kraju pobožnosti predan članovima bratovštine Sv. Nikole.

Ključne riječi:
grad Hvar križni put