Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put na Srđ: Križ je znak preobrazbe i vodi prema uskrsnuću

Dubrovnik (IKA)

Tradicionalni križni put na Srđ održan je pete korizmene nedjelje 7. travnja, a predvodio ga je dubrovački biskup Mate Uzinić. Molio se križni put autora Mirka Ivanjeka, a za čitanje molitava na postajama križnog puta ove godine bila je zadužena župa sv. Križa u Gružu predvođena župnikom fr. Mihaelom Marijom Toljem.

Podno križa na vrhu Srđa u svom nagovoru mons. Uzinić podsjetio je na četiri gore na kojima se Isus pojavljuje u evanđeljima: prva je ona na kojoj je đavao Isusa iskušao prijedlogom da mu se pokloni, druga je gora na kojoj je Isus izrekao svoja blaženstva, treća je ona na kojoj se pred učenicima preobrazio, a četvrta koja je snažno povezana s drugom gorom je Golgota na kojoj je Isus razapet. U Kalvariji se ostvaruju blaženstava, što Isus pokazuje u svom konkretnom uzimanju križa iz ljubavi prema čovjeku, kazao je biskup.

„I nama, dok gledamo s visoka naš Grad, đavao nudi pogodbu: ako mi se poklonite, sve ću vam to darovati“, rekao je biskup, pojasnivši da „pokloniti se đavlu“ znači „sebe i svoje interese staviti ispred općih interesa; to znači gledati samo sebe i svoju korist, samo grabiti, uzimati sve više, a sve manje davati. To znači preokrenuti onaj Isusov sustav vrijednosti u svoj vlastiti sustav, gledati kako više imati, a manje biti, kako više uživati, a manje služiti“.

Potaknuo je vjernike da pokušaju ponovno u svom životu otkriti Isusov plan, njegov program, njegov sustav vrijednosti, zaključivši: „Prihvatimo Isusa kao svog Gospodina i krenimo za njim u služenju i ljubavi, ako je potrebno i do smrti, smrti na križu, jer tada križ nije prokletstvo, tada je križ znak preobrazbe, tada križ sigurno vodi prema uskrsnuću!“.

Nakon nagovora dubrovački biskup je blagoslovio okupljene vjernike čime je završena pobožnost.

Križni put održan je u sklopu ovogodišnjih Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.