Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put na Vrebinom brdu

Nova Gradiška (IKA)

U srijedu 14. rujna, na blagdan Uzvišenja svetog Križa, vjernici su se tradicionalno okupili na pobožnost Križnog puta na Vrebinom brdu.

Naime, nakon što je u Velikom tjednu upriličen Križni put, pa 25. travnja organizirano okupljanje u spomen na brojne nevine žrtve ubijene u travnju 1945. na tom mjestu mučenika upriličeni su molitva, polaganje vijenaca i paljenje svijeća 14. svibnja, uz obljetnicu bleiburške tragedije.

Na ovogodišnji blagdan Uzvišenja svetog Križa na Vrebinom brdu održana je 14. po redu pobožnost Križnog puta. Kako je rekao Mato Modrić iz Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška, ta udruga, uz Udrugu roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška te uz građane, svake godine dolazi na Vrebino brdo i molitvom, cvijećem i svijećama prisjeća se nevinih žrtava poraća II. svjetskog rata te sudionika križnih putova, uglavnom Hrvata domoljuba, kojih je velik broj, bez suđenja i svjedoka, ubijen na više lokacija i stratišta u Novoj Gradiški i na širem novogradiškom području, na Kovačevačkom, Mašićkom, Vrebinom brdu, u Maloj i na drugim lokacijama.

Četrnaestu u nizu pobožnost Križnog puta vodio je 14. rujna preč. Mario Sanić, arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije i župnik župe Bezgrešnog začeća BDM Nova Gradiška. Uvodeći u molitvu, među ostalim je rekao kako je potrebno prihvatiti i nositi svoj križ.

„Križ je blagoslov, jer se iz njega rađa novi život – uskrsnuće. Mi ćemo ovdje moliti za sve one koji su prošli teški križni put hrvatskog naroda, osobito za one čija imena nigdje nisu zapisana, a bili su otrgnuti su iz svojih mjesta, obitelji, od svojih najbližih. Nestali su ili su ubijeni na križnim putovima, a jedno od mjesta mučeničke smrti mnogih je i Vrebino brdo, gdje se pet puta godišnje vjernici okupljaju i mole“.

Organizirani dolazak i molitva na Vrebinom brdu ponovo će biti 18. studenoga, uz godišnjicu stradanja i pada grada heroja – Vukovara.