Budi dio naše mreže
Izbornik

Križnim putom hrvatskih zarobljenika

Gvozd (IKA )

Hodočašće križnim putom hrvatskih zarobljenika iz Zagreba do Slavskog Polja održano je u subotu 22. rujna. Skupina od 50 hodočasnika zaustavila se u šutnji i molitvi pred tunelom, na južnom ulazu u šumu Biljeg kraj Slavskog Polja.

Danas preko toga tunela prolazi cesta od Gvozda prema Vojniću i nitko ne primjećuje da se prelazi preko velikog groblja u utrobi zemlje u kojem počivaju ratni zarobljenici. Župnik iz Gvozda fra Tomislav Jurić upoznao je hodočasnike s brojnim pojedinostima o tome događaju.

U spomen ubijenima u tunelu smrti u šumi Biljeg pred župnom crkvom u Gvozdu diže se dvometarski bijeli „Križ istine“. Na njegovu podnožju stoji duži natpis: „U šumi Biljeg i zaseoku Slavsko Polje, današnjoj općini Gvozd, učinjen je u lipnju 1945. na hrvatskom tlu nezapamćen ratno-poratni zločin. Okrutni su partizanski osvetnici u tunelu uskotračne šumske željeznice, ispod ceste za Vojnić, zatvorili i obostrano zazidali do dvije tisuće na križnim putovima izmrcvarenih civilnih zarobljenika, te hrvatski i njemačkih vojnika. Velika grobnica slična onoj u Hudoj jami…“. KNOJ i OZNA tunel su minirali. I danas se vidi tridesetak ulegnuća tla koje su masovne grobnice pogubljenih mučenika.

Na hodočašću križnim putem hrvatskih zarobljenika iz kapele Corpus Domini, koje se organizira već deset godina, hodočasnici su posjetili i Sisak, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, Zrin, Gvozdansko, Glinu i nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.