Budi dio naše mreže
Izbornik

Kustodija Svete zemlje daje smještaj da bi održala živom kršćansku prisutnost

Jeruzalem (IKA)

Kustodija Svete zemlje daje na raspolaganje više od 580 stanova u Jeruzalemu – unutar i izvan staroga grada – te 72 stana u Betlehemu, dajući tako smještaj za više od 2000 osoba, prenosi Vatican News.

Dok je pola prošloga stoljeća Kustodija Svete zemlje svojim župama, kao svakodnevnu pomoć, davala „kruh i ulje“, danas je, zbog različitih potreba stanovništva, osiguravanje smještaja ili stana za dostojan život postalo sredstvo za održavanje živom kršćansku prisutnost u Svetoj zemlji. Zbog toga Kustodija Svete zemlje daje na raspolaganje više od 580 stanova u Jeruzalemu – smještenih unutar i izvan staroga grada – te 72 stana u Betlehemu, dajući tako smještaj za više od 2000 osoba. Do sada je stiglo više od 700 zahtjeva za stan, među kojima je najmanje 250 hitnih.

Franjevci ne uzimaju od nas ni centa, i ne dolaze tražiti od nas da napustimo kuću, rekla je Graziella Qamar, kršćanka koja živi u starom dijelu Jeruzalema, u svjedočanstvu koje donosi mrežna stranica Kustodije Svete zemlje. U toj zgradi živi više od 20 obitelji i nijedna ne plaća najamninu, dodala je. Osim toga, Kustodija je obnovila brojne stanove. Živim ovdje od 1961. godine, i franjevci nisu nikada tražili da platim najam, rekla je Graziella.

Franjevci u Svetoj zemlji ne ograničavaju se samo na čuvanje i zaštitu kamenja na tim svetim mjestima, nego se brinu također o „živom kamenju“, odnosno o lokalnim kršćanima, a posebno o onima koji su u teškoćama. Primjer je toga zauzimanja Dječja kuća u Betlehemu, ustanovljena 2007. godine, u kojoj sada živi 24 djece i adolescenata koji se nalaze u posebno teškim socijalnim prilikama.