Budi dio naše mreže
Izbornik

Laik na čelu uprave druge najveće njemačke biskupije

Muenster (IKA)

U Biskupiji Münster s 1,5 milijuna vjernika upravne poslove ubuduće će voditi laik, priopćeno je iz biskupije 18. siječnja, prenosi agencija Kathpress.

Generalni vikar dr. Klaus Winterkamp dosad je sam vodio upravne poslove, a od 1. veljače ustanovljuje se mjesto kancelara/kancelarke s titulom direktor/ica uprave koji će preuzeti administrativne i gospodarske zadaće te nadležnost za oko 530 djelatnika Generalnog vikarijata.

Na taj će se način generalni vikar moći usredotočiti na pastralno-strategijske zadaće. Mons. Winterkamp u obrazloženju te odluke naveo je između ostaloga uvođenje mjera štednje i restrukturiranja koji su već započeli u biskupiji. Istaknuo je da su to područja koja traže stručnjake na financijskom, gospodarskom i administrativnom području, a osim toga može se shvatiti i kao odricanje od dijela moći u Crkvi. On i biskup Münstera Felix Genn, koji je odredbu danas potpisao,  spremni su se odreći odgovornosti na područjima za koja nisu toliko kompetentni, rekao je mons. Winterkamp.

Slična podjela odgovornosti u upravi generalnoga vikarijata već je uvedena u nadbiskupijama München-Freising i Hamburg te Biskupiji Eichstätt.