Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirski pohod münsterskih biskupa HKM Donja Rajna-Moers

Repelen (IKA)

Biskup Felix Gen, zajedno s pomoćnim biskupom Dieterom Geerlingsom te biskupijskim povjerenikom za katolike drugih materinskih jezika Franz-Thomas Sonkom boravio je u nedjelju 17. studenoga u Hrvatskoj katoličkoj misiji Donja Rajna-Moers.

Hrvatske katoličke misije Moers i Bocholt  osnovao  je münsterski biskup Heinrich Tenhumberg dekretom 1. prosinca 1978., odvojivši ih od misije Münster i odredivši njihove granice. Sve do godine 2008. te dvije misije su djelovale zasebno. Gašenjem misije Bocholt, Hrvatska katolička misija Moers dobiva nove granice, time i novi naziv: Hrvatska katolička Misija Donja Rajna – Moers. Na području tih dvaju misija kroz protekle godine djelovali su kao dušobrižnici bosanski franjevci (Franjevačka provincija Bosna Srebrena), a od 2016. misiju preuzima i vodi fra Josip Filipović. Bosna Srebrena je franjevačka provincija i jedina od svih ustanova bosanske srednjovjekovne države koja se uspjela očuvati sve do današnjih dana. Bez obzira na sve nedaće, djelatnost bosanskih franjevaca bila je višestruka. Isto bi se moglo reći i za današnje vrijeme. Bosanski franjevci pastoralno djeluju u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Americi i Africi.

Biskup Genn upravo je posjetio Misiju koju vodi bosanski franjevac. Posjet biskupa Felixa HKM, čije se središte nalazi u Moersu, uklapa se u niz od 22 pastirska pohoda vjernicima drugih materinskih jezika koje djeluju u biskupiji Münster.
Službeni program započeo je u prostorijama misije, gdje je biskup imao priliku susreti se sa domaćinom pastoralnog susreta, dušobrižnikom te ujedno i voditeljem misije fra Josipom Filipovićem. Razgovaralo se o „gorućim” pitanjima, kako Crkve, tako i društva općenito. Biskup je također imao priliku čuti nešto o povijesti misije te o sadašnjem pastoralnom timu i svakodnevnom radu misije. U misiji su još uposleni pastoralni suradnik Darko Lovrinović, te tajnica Štefica Sabo.

Susret je nastavljen u velikoj dvorani misije, s pastoralnim predstavnicima pojedinih regija misije. Misija danas ima oko 2000 članova. Članovi misije pretežno su iz Bosne, Hercegovine, Dalmacije, Posavine, Međimurja, Zagorja, Podravine, Slavonije, Istre, Like i drugih krajeva republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kroz sve različitosti koje se nalaze u zajednici od kulture, običaja i tradicije ipak se uspijeva zajedno sačuvati ono što je za čovjeka najsvetije vjera, kultura i jezik. Budući da je prostor koji pokriva misija jako velik, na pastoralnom susretu s biskupom sudjelovalo je devetero pastoralnih predstavnika iz Bocholta, Weslea, Dinslakena te Moersa. Na kraju pastoralnoga susreta zaključeno je da je Hrvatska katolička Misija Donja Rajna – Moers mjesto, vrijeme i život gdje vjernik može pronaći svoj identitet, svoj hrvatski jezik i napose svoju katoličku vjeru. Stoga je od velike važnosti misa na hrvatskom jeziku. „Mali Marko me stalno pita je li isto Isus i Jesus“, istaknula je pastoralna predstavnica Wesela Marija Vrbat.

Svečano misno slavlje u punoj crkvi Sv. Martina u Repelenu predvodio je biskup Genn uz koncelebraciju biskupa Geerlingsa i fra Josipa Filipovića. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih zajedno s mješovitim pjevačkim zborom misije uz orguljsku i klavirsku pratnju Darka Lovrinovića. Na početku misnoga slavlja biskupa i sve prisutne uime misije pozdravila na njemačkom jeziku članica zbora mladih Lorena Pendelj, te su mu u znak dobrodošlice dvije djevojčice iz Dinslakena uručile skromni dar uime svih članova Misije.

U propovijedi biskup Genn osvrnuo se na evanđelje (Luka 21, 5-18), u kojem Isus govori o ratu i katastrofama. „Mnogi od vas također su iskusili strašne stvari. Rat, mučenje, protjerivanje i progon“, obratio se Genn zajednici. Isus je realan i pokazuje što se događa u svijetu danas. Ali, istodobno Isus potiče ljude da ne očajavaju na događaje, već da stoje čvrsto i tako pobjede u životu. To se odnosi i na današnje vrijeme, rekao je mons. Genn. Na kraju misnoga slavlja jednoglasno je odjekivala marijanska pjesma Čuj nas majko.

Druženje nakon misnoga slavlja nastavljeno je u Franziskushaus dvorani pored crkve. Vrijedne domaćice Misije pripremile su tradicionalna hrvatska jela iz svih krajeva republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje je biskup imao priliku kušati, objavljeno je na mrežnoj stranici http://www.zivazajednica.de/.