Budi dio naše mreže
Izbornik

Likovna kolonija na Plehanu

Plehan (IKA)

U župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini održana je u subotu, 15. lipnja likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo devetnaest slikara iz Slavonskog Broda.

Nostalgija za starom plehanskom crkvom dala se prepoznati na nekoliko od ukupno 43 Plehanu darovanih slika, koje su umjetnici toga dana naslikali koristeći se arhivskim fotografijama, a izazov im je bio i slikanje nove plehanske ljepotice-župne crkve, koje ih je privlačila svojom bjelinom i modernim izgledom.

I taj kao i dosadašnji važniji događaji na Plehanu zasigurno dokazuje da se polako ostvaruje želja domaćeg gvardijana fra Ante Tomasa , koji se zajedno s ostalim franjevcima trudi da Plehan – vjersko – kulturno središte ponovno zasja onako kako je to bio prije ratnih razaranja.

Fra Ante je zahvalio umjetnicima što su se odazvali njegovu pozivu i rado došli na Plehan, pozvavši ih da se uključe u život te male zajednice franjevaca i povratnika. Većini slikara bio je to prvi dolazak na Plehan te su iskazali svoju radost da ih je gvardijan Tomas pozvao i obećali franjevcima i njihovom malom stadu povratnika svoju daljnju blizinu i pomoć u svojim mogućnostima.

Fra Anto je upoznao slikare sa životom i djelovanjem franjevaca u toj župi, te im pokazao crkvu i ostale građevinske objekte pozvavši ih u subotu 2. srpnja na slavlje mise koju će s početkom u 11 sati predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji će blagosloviti i gradilište novog plehanskog samostana.

Ključne riječi:
Plehan