Budi dio naše mreže
Izbornik

Lipanjski Vjesnik u znaku proslave 150. obljetnice neprekinutog izlaženja

Đakovo (IKA/TU)

Lipanjski broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije uz temu broja „Odgoj svećeničkih kandidata“ obilježen je i svečanom proslavom 150. obljetnice neprekinutoga izlaženja ovoga časopisa.

Omot broja donosi dopis državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji prenosi blagoslov pape Franje u prigodi jubileja 150 godina Vjesnika, a tu je i fotogalerija svečane proslave. Glavni i odgovorni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić svoj uvodnik naslovio je riječju „Hvala“ te ističe: „Bogu hvala za naš Vjesnik i neka on ovo veliko djelo upravi i dalje, na godine mnoge.“

Prvi dio broja obuhvaća izvješća o otvorenju svečane proslave 150. obljetnice Vjesnika Međunarodnim simpozijem koji je uz uvodne govore sadržavao 27 predavanja, zatim vijest o zahvalnom misnom slavlju te svečanoj akademiji tijekom koje su zaslužnim suradnicima dodijeljene povelje zahvalnosti.

Slijedi tema broja o kojoj pišu: Ilija Dogan („Vlastitost u odgojiteljskoj službi prema Zakoniku kanonskog prava“); Toni Potrebić („I on je (samo) čovjek“); Davor Senjan („Odgoj bogoslova za vjernost svećeničkom zvanju: elementi ljudske dimenzije“); Ivan Bošnjak („Zrelost naravnog života kao preduvjet nadnaravnog u odgoju za svećeništvo“); s. Doroteja Krešić („Uloga žene odgojiteljice u formaciji svećeničkih kandidata“); „Novi pristup odgoju svećeničkih kandidata: o jednom novijem prijedlogu“), a tu je i prigodan članak Drage Iličića o „Marijanskom svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke“ povodom obilježavanja 650. obljetnice svetišta.

Anđelko Katanec u Kolumni za svećenike piše o „Svećeniku koji ne voli hodočastiti“; nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu Antunu Akšamoviću (36) pod naslovom „Biskup Antun Akšamović na slavljima“, a Zvonko Pažin niz „Iz riznice naših vlastiti obrednika (17)“ te piše o sprovodnim obredima i blagoslovu groblja.

Propovijedi su priredili Antun Japundžić, Oliver Jurišić, Hrvoje Kalem, Ivan Lenić, Drago Marković, Petar Maskaljević i Božidar Nađ; materijal za euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „U slavu svetog Srca“ Dejan Bubalo.

U rubrici Bračnog i obiteljskog savjetovališta o „Duhovnosti u radu s traumatiziranom osobom“ piše Martina Šimunić. U Razgovoru s povodom koji nosi naslov „Odgojitelj mora biti u dosluhu s Gospodinom i zajednicom Crkvom“ objavljen je razgovor s fra Venancijem Mihaljevićem, OFM, dugogodišnjim odgojiteljem u formaciji franjevaca.

U kolumni za vjeroučitelje Valentina Čutura piše na temu „Oko stola“; Nataša Šantić osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Sakrament svetoga reda“, Župne kateheze za lipanj osmislile su Ankica Savić i Sani Bošnjak, a Iva Maričić priredila je materijal za obiteljske kateheze za lipanj. Tu je i posljednja kateheza za odrasle iz niza „Što je jedino potrebno“ C. M. Martinija pod naslovom „Uskrsnuće“. Materijal za biblijske zajednice pod naslovom „Kristova riječ upućena Crkvi u Sardu u kontekstu Knjige Otkrivenja“ priredio je Ivan Benaković, Ivica Čatić nastavlja tumačiti ulomke Markova Evanđelja te ovoga puta razlaže ulomak „Isus neprihvaćen u svom zavičaju (Mk 6, 1-6a)“. Željko Filajdić predstavlja knjižicu „Neka te blagoslivljaju, Gospodine, tvoji sveti“  – devetnicu u čast sv. Josipu uz poticajne misli sluge Božjega Josipa Stadlera…“ Brune Diklića.

Informativni dio Vjesnika donosi sućut nadbiskupa Hranića u povodu smrti zagrebačkoga pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, obavijest o pokretanju novog sveučilišnog studija Propedeutike psihoterapije i teoterapije na KBF-u u Đakovu te vijesti o zasjedanju Prezbiterskog vijeća, zavjetnom hodočašću studenata KBF-a, formacijskom susretu mladih svećenika, susretu sa župnicima bogoslova te susretu roditelja bogoslova i primanju među kandidate za svete redove. Održan je i juniorski susret sestara iz Hrvatske i BiH, a po prvi puta svetkovina Uzašašća proslavljena je u Svećeničkom domu u Đakovu kao naslovna svetkovina kapele Doma. Obilježena je i 25. obljetnica vojne kapelanije sv. Leopolda B. Mandića te 25. obljetnica smrti bošnjačkog župnika Antuna Bačića. Tu su i vijesti o susretima krizmanika, Hodu za život i Zlatnoj harfi održanoj diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije, proglašenju sluge Božjega Josipa Stadlera počasnim građaninom grada Slavonskog Broda te dodjeli grba grada Slavonskog Broda vlč. dr. Tomislavu Ćuriću.