Budi dio naše mreže
Izbornik

Liturgijska proslava spomena preminuća o. Gerarda Tome Stanića u Somboru

Sombor (IKA)

U karmelskoj crkvi Sv. Stjepana kralja u Somboru, 23. i 24. lipnja svečano je proslavljeno ovogodišnje Gerardovo, spomen na 66. obljetnicu preminuća sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića.

Svečanu euharistiju na hrvatskom jeziku predslavio je župnik subotičke katedralne župe mons. Stjepan Beretić.

Ovogodišnje Gerardovo započelo je trodnevnom euharistijskom i molitvenim pripravom koju su organizirali oci bosonogi karmelićani i članice i članovi Karmelskog svjetovnog reda. Svečanu misu na mađarskom jeziku 23. lipnja predvodio je generalni vikar Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas u koncelebraciji s karmelićanima i nazočnim svećenicima hodočasnicima biskupije, a nakon mise s koncelebrantima i pukom pomolio se na grobu sluge Božjega.

Svečana  misa na hrvatskom jeziku, slavljena je na Geradovo, 24. lipnja. Biti sretan je dopustiti stvorenju koje živi u svakome od nas da živi, slobodno, radosno i jednostavno. Imaš zrelost da možeš reći: “Griješio sam”. To znači imati hrabrosti reći da mi je žao. To je imati smisla reći “Trebam te”. Imati sposobnost da kažeš “volim te”. Neka vam život postane vrt. A kad pogriješiš, počni ispočetka. Jer tek tada ćeš biti zaljubljen u život. Otkrit ćeš da biti sretan nije imati savršen život. Koristite suze da navodnjavate toleranciju. Koristite svoje poraze da trenirate svoje strpljenje. Koristite svoje greške spokojem kipara. Koristi bol da se uključiš u užitak. Koristite prepreke da otvorite prozore inteligencije. Nikad ne odustaj… Prije svega, nikad ne odustaj od ljudi koji te vole. Nikad ne odustajte od sreće, jer život je nevjerojatan spektakl, kazao je, među ostalim, u homiliji mons. Beretić.

Na kraju misnog slavlja vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Gera rda Tome Stantića o. Tiho Radan, OCD, zahvalio je svoj braći na euharistijskom  zajedništvu. Uslijedila je molitva na grobu o. Gerarda za njegovu beatifikaciju.

Prije mise nagrađeni su vjeroučenici koji pohađaju školski vjeronauk u Subotičkoj biskupiji, čiji su  radovi ocjenjeni kao najbolji u natjecanju za likovne i literarne radove koje su i ove školske godine organizirali Katehetsko vijeće Subotičke biskupije, Vicepostulatura kauze za beatifikaciju o. Gerarda i Karmelski samostana u Somboru. Ovogodišnja tema bila je “Vjera, ufanje i ljubav”. Djeca su imala i igrokaz za koji su ih pripremale somborska vjeroučiteljica Anđelka Gorjanac i profesorica glazbe Ivana Antunić. U dječjem programu sudjelovali su i salezijanski animatori koje su vodili s. Kristina i vlč. Dominik Ralbovsky.

Pjevanje na misi, na koju su hodočastili vjernici Sombora i Subotice te okolnih župa, predvodili su članovi Katedralnog zbora “Albe Vidaković” i Zbora župe Imena Marija iz Novog Sada “Laudanti” kojima je ravnao mo Miroslav Stantić.