Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u gospićkom Karmelu

Gospić (IKA)

Svetkovina Presvetog Srca Isusova proslavljena je u petak, 7. lipnja 2024. u Karmelu Presvetog Srca Isusova u Gospiću, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Jutarnje misno slavlje predslavio je prior gospićke zajednice otaca karmelićana o. Tiho Radan. U propovijedi je naglasio kako je „srce središnji organ ljudskog tijela, znak života u čovjeku, organ koji simbolizira sebedarje budući da bez njega ni drugi dijelovi tijela ne žive. U Starom Zavjetu srce je simbol uma, volje, ljubavi, kreposti i svega što osoba jest, središte čovjeka također u SZ se Božje srce objavljuje kao vjerno svom izabranom narodu, u ljubavi koja se očituje u kušnjama jer samo ljubav ima sposobnost biti vjerna do kraja. Bog nas je htio ljubiti ne samo božanski (SZ), nego i ljudski (NZ). Stoga su u Novom Zavjetu Božja ljubav i Božje srce utjelovljeni u Isusu Kristu“, istaknuo je.

Dodao je i da utjelovljenjem Bog djelima potvrđuje ljubav. „Srce koje častimo rođeno je od Djevice Marije i probodeno za nas na križu. Kakva je to ljubav nalazimo u Pavlovom Hvalospjevu ljubavi. Iz probodenog Srca potekle su krv i voda: to je Kristovo slomljeno srce iz kojeg teče za nas život.“

Na kraju je kazao kako pobožnost Srcu Isusovu „centrira u duhovnosti i čuva zdravima u vjeri, uklanjajući dva ekstrema: vjeru razuma u kojoj nema srca i vjeru koja traži samo osjećaje“.

Večernju misu predvodio je vlč. Božidar Mrakovčić, a suslavili su vlč. Luka Blažević, vlč. Pero Jurčević i vlč. Josip Šimatović.

Vlč. Mrakovčić je u propovijedi rekao da vjernici često u teškoćama života zaborave na ljubav koju im je Bog darovao. „Nije lako pretpostaviti Božju ljubav i baš tu ljubav vidjeti u našim teškim trenucima“, kazao je. Naglasio je kako je znak Božje ljubavi to što su časne došle u Gospić. „Prorok Ezekiel govori za vrijeme babilonskog sužanjstva, kako Bog postavlja proroka među ropstvom. Htio je pokazati da je Božja ljubav s njima i u progonstvu, da je On među njima i Njegova ljubav. U Gospiću djeluju karmelićanke koje kucaju Isusovim srcem, koje su došle kako bi molile za vjernike, kako bi se žrtvovale za njih. To se vidi i po tome kako ih je zajednica prihvatila i kako im pomaže, te je to također znak Božje ljubavi“, protumačio je.

Propovjednik je kazao da je Bog taj koji prvi ljubi, koji je dao sebe do smrti na Križu, koji ih je do kraja i do savršenstva ljubio. „Oni koji to prepoznaju, primaju Duha Svetoga te je tako ljubav Božja razlivena u srcima vjernih. Krist je sebe predao za svakoga od nas i to je ta ljubav koju bismo mi trebali prepoznati i osjetiti. Na taj način nas Ljubav privlači k Njemu“, zaključio je vlč. Mrakovčić.

Uoči svetkovine održana je trodnevnica.