Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetovanje bogoslova Gospićko-senjske biskupije

Gospić (IKA)

Bogoslovi Gospićko-senjske biskupije svake godine tjedan dana proborave zajedno na ljetovanju upoznavajući po jedan dekanat biskupije. Ove godine su posjetili Gospićki dekanat, a na susretu su sudjelovala četvorica bogoslova, dok su dvojica bila spriječena.

Okupljanje bilo je u Biskupskom domu u Gospiću, u ponedjeljak 19. srpnja. Nakon smještaja u Biskupskom domu, imali su susret i razgovor s biskupom Zdenkom Križićem. Potom su posjetili župe Lički Novi, Bilaj i Ribnik s kojima ih je upoznao vlč. Herbert Berisha.

Navečer su prisustvovali predstavljanju knjiga pok. biskupa mons. Mile Bogovića u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću.

U utorak, 20. srpnja nakon doručka u Biskupskom domu posjetili su župe Bužim, Smiljan, Trnovac i Brušane u kojima ih je ugostio ekonom biskupije, koji je ujedno u ovim župama župnik, preč. Nikola Turkalj.

Poslijepodne su posjetili župe Lički Osik i Široku Kulu gdje ih je dočekao župnik koji vrši i službu ravnatelja Caritasa, preč. Luka Blažević.

U srijedu 21. srpnja u Biskupskom domu sudjelovali su na misi koju je predvodio biskup Križić u zajedništvu s preč. Mišelom Grgurićem i preč. Nikolom Turkaljem. Nakon doručka uputili su se u župu Kosinj gdje ih je dočekao župnik vlč. Pero Jurčević i počastio objedom.

Poslijepodne vlč. Mile Šajfar upoznao je bogoslova sa župom Perušić, a potom su nastavili put u župe Klanac, Aleksinica i Pazarište gdje ih je dočekao župnik vlč. Petar Šporčić. Ugostio ih je večerom koja je protekla u radosnom druženju.

U četvrtak, 22. srpnja sudjelovali su na svečanome slavlju u gospićkoj katedrali zaštitnice Grada Gospića sv. Marije Magdalene i obljetnici posvete gospićke katedrale. Najprije je bila molitva na groblju ispred spomen-križa poginulim braniteljima, a zatim procesija do katedrale u kojoj se nosio kip sv. Marije Magdalene. U katedrali je zatim slavljena svečana euharistija koju je predvodio biskup Križić u zajedništvu s većim brojem svećenika.