Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetovanje bogoslova Gospićko-senjske biskupije

Gospić (IKA)

Ovogodišnje ljetovanje bogoslova Gospićko-senjske biskupije upriličeno je od 18. do 22. srpnja u Udbinskom dekanatu.

U Biskupskom domu u Gospiću okupili su se bogoslovi: Dalibor Janković, Krunoslav Brajdić, Karlo Špoljarić, Kristijan Pajdaković, Marko Butković i Petar Huseinović. Nakon pojedinačnih razgovora s biskupom Zdenkom Križićem krenuli su s voditeljem kancelarom i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem u Župu sv. Jurja u Korenicu gdje su se smjestili u župnom stanu.

Ujutro 19. srpnja nakon molitve i doručka  uputili su se na Udbinu gdje ih je dočekao dekan preč. Josip Šimatović. Nakon misnog slavlja pohodili su župnu crkvu Sv. Jurja u Podlapači, dvadesetak kilometara od Udbine, župi velikih stradanja u II. svjetskom i u Domovinskom ratu. Tamo je nekada živjelo 1800 stanovnika, a danas ih nema ni 150.

Nakon okrjepe u Udbini krenuli su u najmlađu župu Gospićko-senjske biskupije sv. Ivan Pavla II. u Donjem Lapcu. Dočekao ih je župnik Igor Lulić koji se, uz Župu sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu i tamošnjih stotinjak obitelji, brine za dva katolika u susjednoj župi Boričevac i tamošnjoj filijali Srb za 55 vjernika. Nekadašnja župna crkva srušena je u 16. stoljeću. Gradnja nove crkve počela je u svibnju 2015. Završena je za godinu dana i posvećena 8. listopada 2016. Iz tog kraja su Hrvati  protjerani u II. svjetskom ratu, a katolička vjera počela je ponovno nicati dolaskom prognanika iz Bosne i Hercegovine sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Bogoslovi su posjetili i izvor rijeke Une a župnik ih je počastio večerom u župnom stanu.

Sutradan, 20. srpnja, slavili su jutarnju misu u Korenici, doručkovali i krenuli u župe Lovinac, Sv. Rok, Ričice, Gračac i Palanku kojima upravljaju franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja – Split. Provincija je uz potporu države 2000. izgradila novu redovničku kuću, a 2001. podigla je novu crkvu Sv. Ivana Krstitelja. Župnik Ivan Savić živio je dugo u opkoljenom Lovincu sa svojim vjernicima, a većina ih se, spašavajući goli život, 24. rujna 1991. povukla pješice preko Velebita. Oni koji nisu mogli bježati, zarobljeni su i odvedeni u Knin.

Na početku Domovinskog rata, krajem rujna 1991. g. crkva u Lovincu je  potpuno spaljena tako da su ostali samo goli zidovi. Obnovljena je uz pomoć Ministarstva useljeništva, razvitka i obnove, Ministarstva kulture RH, Provincije Presvetoga Otkupitelja i donacijama pojedinaca te blagoslovljena na blagdan sv. Mihovila 1999. godine.

Franjevci u Gračacu počastili su ih objedom a zatim su pošli na izvor rijeke Zrmanje i posjetili Palanku, selo na rijeci Zrmanji. Od 1807. g. u Palanci postoji rimokatolička crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i ima oko 155 župljana. Zatim su se uputili u Pastoralni centar Plitvice u kome borave četvorica salezijanaca. Obišli su i kapelu Sv. Ivana u Smoljancu te večerali u Korenici.

Četvrti dan, u četvrtak 21. srpnja, nakon mise i doručka u Korenici, razgledali su Nacionalni park Plitvička jezera. Zatim su u gospićkoj katedrali, u kojoj je upriličena trodnevnica za blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice grada Gospića, slavili večernju misu koju je predvodio preč. Grgurić. Nakon mise formirana je procesija iz katedrale do kapelice Sv. Marije Magdalene na groblju u kojoj su Gospićanke u narodnim nošnjama nosile sliku svetice u njezinu kapelu. Uz kapelu bilo je odrješenje za pokojne i molitva ispred groba s. Žarke Ivasić.

Peti dan, u petak 22. srpnja zahvalili su domaćinu mons. Mili Čančaru na gostoprimstvu.

Slavlje blagdana sv. Marije Magdalene počelo je na groblju Marije Magdalene gdje je ispred spomen- križa poginulim braniteljima župnik mons. Marinko Miličević predvodio molitvu za sve pokojne. Potom su Gospićanke u narodnim nošnjama u procesiji nosile kip Marije Magdalene u katedralu gdje je svečanu koncelebriranu misu predvodio biskup Križić. Pjevao je katedralni zbor, bogoslovi su asistirali.