Budi dio naše mreže
Izbornik

"Ljudsko bratstvo treba nas voditi dalje od mržnje i rata"

Zagreb (IKA)

Obilježavajući 5. obljetnicu od objave Dokumenta o ljudskom bratstvu papa Franjo ističe kako nedostatak bratske solidarnosti u današnjem svijetu uzrokuje uništavanje okoliša i društvenu degradaciju te poziva narode na širenje vrijednosti društvenog prijateljstva koje utjelovljuju tri dobitnika Nagrade Zayed 2024., objavljuje "Vatican News" na svojim mrežnim stranicama.

“Kako je ohrabrujuće vidjeti da put dijaloga, prijateljstva i međusobnog poštovanja koji je započeo u Abu Dhabiju prije pet godina nastavlja donositi plodove,” u mnogim dijelovima svijeta vide se plodovi “nedostatka bratske solidarnosti” koji uzrokuju “uništavanje okoliša” i “socijalnu degradaciju” koje vode “ogromnoj patnji za veliki broj naše braće i sestara”. Stoga je bitno “skrenuti pozornost na načela koja mogu voditi čovječanstvo kroz mračne sjene nepravde, mržnje i rata u svjetlinu svjetske zajednice obilježene onim vrijednostima koje vidimo kako se očituju u različitim naporima ovogodišnjih dobitnika Nagrade Zaved”. Ove su riječi srž poruke pape Franje kojom se obilježava peta obljetnica Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, a koji je potpisan 4. veljače 2019. u Abu Dhabiju, zajedno s velikim imamom Al-Azhara, Ahmedom Al-Tayyibom.

Na Međunarodni dan ljudskog bratstva koji su proglasili Ujedinjeni narodi 2021. godine, Papa je uputio svoju poruku Mohamedu Abdelsalamu, glavnom tajniku za dodjelu Nagrade Zayed za ljudsko bratstvo i Muslimanskog vijeća stariješina, u povodu „Medžlisa ljudskog bratstva”. Na arapskom “Medžlis” znači skupština; to je događaj koji se održava u Kući abrahamske obitelji u Abu Dhabiju, gdje se okupljaju politički, društveni i vjerski vođe različitih vjera kako bi promicali dijalog i razmjenjivali ideje, s ciljem ujedinjenja snaga za provedbu načela i vrijednosti utjelovljenih u Dokumentu o ljudskom bratstvu.

Poruku pape Franje pročitao je kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot, prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog i član Višeg odbora za ljudsko bratstvo, u nazočnosti predsjednika Timora-Leste i dobitnika Nobelove nagrade za mir Joséa Ramosa Horte, Ouideda Bouchamaouia, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2015. zajedno s Tuniškim kvartetom nacionalnog dijaloga, Ma’rufa Amina, potpredsjednika Republike Indonezije i ministra tolerancije i suživota UAE, šeika Nahyana bin Mubaraka Al Nahyana.

Papa je ponovio svoju zahvalnost Ahmadu Al-Tayyibu, velikom imamu Al-Azhara, i šeiku Mohamedu bin Zayedu al Nahyanu, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, “za njihovu ključnu potporu inicijativama čiji je cilj promicanje vrijednosti bratstva i društva prijateljstva koje je utemeljeno na istini kako su sva ljudska bića ne samo stvorena jednaka, već su i suštinski povezana kao braća i sestre, djeca našeg jedinog Oca na nebu.” Potom je čestitao trojci dobitnika Nagrade Zayed: indonezijskoj organizaciji Nahdlatul Ulama i Muhammadiyah, egipatskogom kardiokirurgu Magdi Yacouba i čileanskoj sestri Nelly León, ističući da je veliki broj prijavljenih kandidata “još jedan znak da vrijednosti koje se slave i promiču na ovaj Dan odjekuju u cijeloj našoj ljudskoj obitelji.”

Novu i “svijetlu” globalnu zajednicu za kojom čezne papa Franjo karakteriziraju “vrijednosti koje vidimo da se očituju u raznolikim nastojanjima ovogodišnjih dobitnika nagrada. To uključuje tolerantnu ljubav prema onima koji su drugačiji, istinsku brigu za siromašne i bolesne, posebno djece, te želja da se pomogne rehabilitaciji zatvorenika i njihovoj reintegraciji u društvo.”

“Svi primatelji nagrade, na svoj osebujan način, bacaju važno svjetlo na put veće društvene solidarnosti i bratske ljubavi”, dodaje Papa.

Međutim, nijedan pojedinačni ili ljudski napor sam po sebi, istaknuo je Papa, “ne može unaprijediti napredak na ovom putu”. Zapravo, sama Zayedova nagrada nas podsjeća, a Papa ovdje citira svoju encikliku Fratelli tutti, da “bez otvorenosti Ocu sviju, neće biti čvrstih i stabilnih razloga za apel na bratstvo…”

Papa je nastavio moliti da svi oni koji sudjeluju u obilježavanju ovog Međunarodnog dana “mogu biti ohrabreni ne samo primjerom dobrih djela nagrađenih nego i vjerskim uvidima i uvjerenjima koja su u njima nadahnula takvu velikodušnost srca”. Njegova posljednja želja je da sva braća i sestre koji pate “spoznaju blizinu i brigu vjernika diljem svijeta.”

Spomen na događaj potpisivanja Dokumenta iz Abu Dhabija prije pet godina zaključit će se u ponedjeljak, 5. veljače, uručenjem Nagrade Zayed 2024. za ljudsko bratstvo trojici dobitnika, u Memorijalu utemeljitelja u Abu Dhabiju, prenosi “Vatican News”.