Budi dio naše mreže
Izbornik

London: Duhovna obnova i srebrna misa fra Ljubomira Šimunovića

London (IKA)

Duhovnu obnovu “Koje li nade u pozivu njegovu” 25. i 26. lipnja u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu predvodio je nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić,

Povod održavanja duhovne obnove bila je iznimno posjećena nedjeljna proslava srebrne mise fra Ljubomira Šimunovića, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, koji posljednjih petnaest godina vodi HKM London, a od ovoga proljeća kao delegat Hrvatske inozemne pastve koordinira i radom hrvatskih katoličkih misija u pastoralnom području Zapadna Europa.
Vlč. Markić je prvoga dana predstavio kršćansko poimanje nade, pošavši od Staroga i Novoga zavjeta, zadržavajući se na tekstovima crkvenoga naučiteljstva i poukama svetaca. Prisutne je potaknuo da nadu traže i raspiruju u školi molitve, rada i trpljenja te u razmatranju Posljednjega suda. Drugoga dana duhovne obnove govorio je o općem svećeništvu vjernika i zadaćama koje iz njega proizlaze te se posebno zadržao na općem pozivu na svetost kako ga je u nedavnoj pobudnici “Gaudete et exsultate” prikazao papa Franjo.
U propovijedi na srebrnoj misi fra Ljubomira dr. Markić prikazao je dosadašnji život i svećeničko djelovanje jubilarca, istaknuvši posebno njegovo djelovanje u hrvatskoj inozemnoj pastvi u kojoj služi već petnaest godina, a posebice u Londonu, gdje je “stup zajednice, onaj koji okuplja i sabire raspršene Hrvate po Londonu i Ujedinjenoj Kraljevini, onaj koji je to prije osnutka Misije započeo činiti i za Hrvate u Dublinu i Irskoj, onaj koji neumorno radi na promicanju i očuvanju katoličkog pa i nacionalnog identiteta ne tako brojnih hrvatskih katolika te kao onaj koji se izvrsno služi novim i starim medijima kako bi ljudima približio osobu Isusa Krista te ih zbližio međusobno pod okriljem HKM London”.
Propovjednik je fra Ljubomira na uobičajeno polovici svećeničke službe potaknuo i ohrabrio da po Isusovu primjeru iz Evanđelja “sa svom odlučnošću nastavi prema Jeruzalemu” svjestan zahtjevnosti apostolskog i svećeničkog poziva te njegujući i prakticirajući i u nastavku svoga svećeničkog služenja milosrđe koje je temelj na kojem počiva život Crkve.
Na kraju misnoga slavlja ravnatelj Markić je čestitajući fra Ljubomiru još jednom srebrni svećenički jubilej te prenijevši čestitke predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Tome Vukšića i generalnog tajnika HBK dr. Krunoslava Novaka predao i dar: novoobjavljenu zbirku crkvenih dokumenata o medijima.
Čestitke je uputio i hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Igor Pokaz a zahvalnu riječ izrekao je i slavljenik fra Ljubomir. Susret se nastavio prigodnim druženjem u dvorani Westminsterske katedrale.