Budi dio naše mreže
Izbornik

Majčin dan proslavljen u Sesvetskoj Sopnici

Zagreb (IKA)

Pod geslom „Majkama s ljubavlju“ organizirana je ovogodišnja proslava Majčinog dana, u utorak 14. svibnja u samostansko-župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, koja je uz polaznike i vjeroučenike Osnovne škole Sesvetska Sopnica bila organizator ovogodišnje proslave.

Misno slavlje u prepunoj crkvi, koje je izborom duhovnih pjesama i svojim pjevanjem animirao dječji župni zbor Zvjezdice svetoga Franje, pod ravnanjem voditeljice zbora Sunčice Hadaš, te vjeroučenici Mirta Živković, Gabrijela Piskač, Tomo Hadaš i Mihael Kardum, ovogodišnji prvopričesnici koja su recitacijom nekoliko prigodnih pjesama izazvali gromoglasan pljesak vjernika, predvodio je sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice, profesora na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom fra Zvonka Benkovića, župnog vikara u Šikari kod Tuzle fra Marka Bandala i trajnog đakona Božidara Hadaša. Misna čitanja i zazive Molitve vjernika uime vjernika i majki čitali su majke i djeca Ružica Križanac, Ružica Petričević, Ana Petrović, Ivan Hrnjak, Sara Mikulin, Božena Babić i Filip Lovrić.

Govoreći o ulozi majke, istaknuo je kako je majka temelj svake obitelji i bez čije predanosti i žrtve nijedno društvo nema budućnosti. Sadašnji i nekadašnji ministranti Vinko Petrović, Luka Liber, Magdalena Bešlić, Andrea Žgela i Borna Stopić su prinosom darova kaleža, križa, cvijeća, svijeće i vina i vode na oltar uz prigodan tekst, a krizmanici prinosom zapaljenih krizmaničkih luči pred zavjetnu sliku Gospe od anđela, te podjelom bijelih ruža koje su djeca i ovogodišnji krizmanici nakon završnog misnog blagoslova u znak zahvalnosti predali majkama fra Zdravko je naglasio „svijetlu budućnost“ ove sopničke, zagrebačko-sesvetske župe.

Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni program koji su vodili vjeroučenici osmog razreda Lucija Marinović i Luka Glavendekić. Uime djece i vjeroučenika Karla Petrović, Ana Glavendekić i Ana Čalušić su uputile pozdrav majkama recitacijom „Kako se može štedjeti mama“, dok su pjesmom „Moja mama“ Domagoj Buči, Iva Križanac, Lovro Jurković, Lana Vučković i Sara Kardum pozdravile na misi i programu okupljene majke.

Prigodnu zahvalu svim majkama, djeci, priređivačima i sudionicima programa recitacijom „Velika majčina želja“ uputila je majka Andrijana Cetina.

Uz glazbenu pratnju na gitarama župnog vikara fra Stipe Karajice i Saše Podolšaka, vjeroučenice četvrtog razreda Josipa Bilić, Iva Bošnjak i Lara Prelec otpjevale su pjesmu „Moja je mama najljepša na svijetu“. Lijepe misli i najljepše želje svim majkama pretočene i opjevane u pjesmi „Tebi majko misli lete“ zajedno su odsvirali i otpjevali Ivo Jakovljević, Saša Ladika, Saša Podolšak i fra Stipo Karajica. Ovogodišnja proslava Mačinog dana u župi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici je uz veliki pljesak nazočnih okončana izvedbom pjesme „Majko jedina“ poznatog hrvatskog glazbenika i kantautora Miroslava Škore uz glazbenu pratnju vrsnih glazbenika Ive Jakovljevića i Saše Ladike.

Program proslave Majčinog dana uljepšali su i upotpunili svojom voditeljskom okretnošću i vedrom komunikacijom dvoje ovogodišnjih krizmanika i voditelji programa Lucija Marinović i Luka Glavendekić. Na misi i proslavi Majčinog dana u župi bili su Milan Draženović, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava i Ljiljana Benčec Miklečić, ravnateljica Osnovne škole Sesvetska Sopnica sa suradnicima.

Nakon euharistijskog slavlja i prigodnog programa uslijedio je blagoslov i otkrivanje kipa Majke Božje – Gospe od anđela postavljen na trgu ispred samostansko-župne crkve, rad akademskog kipara Ante Jurkića koji je obitelj rodom iz Kotor Varoša zavjetom darovala franjevcima Bosne Srebrene i vjernicima župe sv. Marije Anđeoske.

Blagoslovom i otpustom okupljenih vjernika i sudionika programa župnik fra Zdravko je zaželio svim majkama sretan i blagoslovljen njihov dan, a sudionicima i izvođačima programa zahvalio na prekrasnim trenucima koje su upriličili.

Ključne riječi:
Majčin dan Sesvetska Sopnica