Budi dio naše mreže
Izbornik

Mala Gospa u Kaševarima

Kaševari (IKA)

Blagdan Male Gospe po tradiciji u Ogulinskom dekanatu najsvečanije se slavi kod kapele Blažene Djevice Marije u Kaševarima ili Svetoj nedilji kako govore župljani.

Na jutarnjoj misi okupilo se više stotina župljana i hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata, a misno slavlje predslavio je novi župnik župe sv. Jurja iz Zagorja Ogulinskog i Modruša Ivica Miloš, dok je misu animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Bernarde Puškarić.

U evanđelju se čita 14 imena iz tri generacije koji su prethodili rođenju Blažene Djevce Marije po čemu vidimo da Bog snuje od početka da spasi svoj narod od njih samih. Ljudi su navikli da bez križa i patnje dosegnu karte za kraljevstvo nebesko, no Bog svima daje šansu a o nama ovisi koliko ćemo ju iskoristiti. Bog unaprijed planira naše spasenje na ovom svijetu i griješe svi oni koji kažu da je naše stanje posljedica sudbine. To nije istina jer Bog svima daje pravo izbora, kako Mariji, tako i svima nama. Marija je rođena u pravoj obitelji za razliku od mnogih današnjih kada članovi uopće ne komuniciraju zbog novih tehnologija. Marija je odgojena kao čista osoba, velika i ponizna po čemu nam svima treba biti uzor kako se odnositi jedni prema drugima. Naše spasenje počinje prepoznavanjem volje Božje, jer Bog za svakog od nas ima plan. Potrudimo se uz zagovor BDM naći mjesto u kraljevstvu nebeskom, pozvao je vlč. Miloš. Nakon mise održano je druženje vjernika uz agape kojeg su pripremile mjesne domaćice.