Budi dio naše mreže
Izbornik

Mala Gospa u svetištu Gospe od Čudesa

Oštarije (IKA)

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, proslavljen je 8. rujna u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama u Ogulinskom dekanatu, drugom marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije nakon Krasna.

Misu je predslavio župnik Oštarija, Modruša i Zagorja  te čuvar svetišta u Oštarijama vlč. Mario Vazgeč. „Zapisano je da je neki pustinjak svake godine osmoga rujna čuo nebeske pjesme neobične ljepote. Dugo je molio da shvati tajnu tih pjesama. Nebo mu je odgovorilo: na nebesima se na taj dan pjeva jer je Marijin rođendan te da bi bilo poželjno da se i zemlja sa svojom pjesmom pridruži nebesima, slavi rođendan majke Sina Božjega. Nije važno je li ta pobožna priča istinita, ali je sigurno istina da nebo, svi sveti, svi anđeli vječno slave Mariju i njezin rođendan.

Mi se danas pridružujemo nebesima: svojom zahvalnošću, pjesmom i molitvama slavimo rođendan majke našeg Gospodina, majke svih nas, najveće i najljepše među ženama. Rođendan djevičin također je rođendan čitavog svijeta, jer je taj dan vidio da se rodilo prvo potpuno ljudsko biće”. Zato svijet slavi taj rođendan. Crkva kao da danas zna samo pjevati pjesme Mariji: „Zdravo sveta majko, što nam porodi kralja koji vlada nebom i zemljom u sve vjekove”. Zdravo, sveta majko: zdravo Marijo! zdravo, kraljice, majko milosti, majko milosrđa“, zaključio je župnik Vazgeč.