Budi dio naše mreže
Izbornik

„Manipulacija djecom i sustavom u visoko konfliktnim razvodima“

Slavonski Brod (IKA)

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u petak 23. studenoga u Katehetsko-pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu predavanje pod nazivom „Manipulacija djecom i sustavom u visoko konfliktnim razvodima – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje“ održala je prof. dr. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, koja se već trideset godina bori za zaštitu djece i njihova prava.

Ravnateljica je Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, utemeljiteljica Hrabrog telefona, autorica brojnih knjiga i znanstvenih radova, dobitnica brojnih priznanja.

Uime organizatora Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije molitvu je predvodio i pozdravnu riječ uputio voditelj savjetovališta dr. Josip Bošnjaković, a uime slavonskobrodskog savjetovališta stručna suradnica psihologinja Ivana Stvorić.

Prof. Buljan-Flander istaknula je važnost brige za djecu u visoko konfliktnim razvodima, koji su nažalost sve češći, a u kojima roditelji često ne vide dijete, nego im je ono čak i oružje za međusobne obračune, te ta djeca žive u „ratnoj zoni“.

„Ono što društvo ne prepoznaje je da su ta djeca emocionalno zlostavljana, zanemarena, jer roditelji ne vode računa o njima i njihovim potrebama, nego dijete mora voditi računa o potrebama roditelja. Sve je češća pojava da dijete odbaci jednog od roditelja pod utjecajem roditelja s kojim dijete živi. Ta su djeca kasnije rizična za razne psihičke poremećaje, što ne vide ni pedijatri, ni psiholozi, ni nastavnici u školi, nego roditelju koji je odbačen daju savjet da čeka dok dijete odraste, pa će samo doći kad bude imalo 18 ili 20 godina. Ako to dopustimo to će dijete u tim godinama imati velike probleme, jer mnoga znanstvena istraživanja pokazuju da su za zdrav razvoj djeteta potrebna oba roditelja. Stoga je najbolji interes djeteta da ima oba roditelja pa makar i nesavršena“, rekla je među ostalim prof. Buljan-Flander.

Kroz Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kojoj je ona ravnateljica prošlo je oko 18.00 djece, a bilo je više tisuća poziva i djece i roditelja na Hrabri telefon, koji je upravo ona utemeljila.

Uz dosadašnje nagrade za svoj je rad ove godine dobila od Vlade RH nagradu za životno djelo u promicanju prava djeteta. Ta joj nagrada puno znači upravo zato što je naša država prepoznala i priznala njezin rad, a ujedno je to na neki način i priznanje djeci i roditeljima koji traže pomoć u njihovoj poliklinici, što su imala povjerenja da će im oni pomoći, rekla je dr. Buljan-Flander.

U popodnevnim satima održana je edukacija za djelatnike savjetovališta, stručne suradnike i one koji su uključeni u tu problematiku.

Ključne riječi:
djeca dr. Gordana Buljan-Flander