Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijanski oratorij: duhovno-rekreativni dan djece župe Piškorevci

Piškorevci (IKA)

Po prvi puta u župi Piškorevci s filijalama Budrovci i Novi Perkovci organiziran je Marijanski oratorij za djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Osmišljen je po uzoru na salezijanski oratorij.

Oratorij je započeo u četvrtak 19. svibnja u večernjim satima susretom župnika Ivana Lovrića s animatorima i mladima iz sva tri sela župe. Na ovom sastanku dogovoren je raspored i uloge u oratoriju a sve potrebno za susret nabavilo se u petak.

U subotu 21. svibnja ranije ujutro sav potreban materijal za igre i okrepu za djecu pripremili su animatori u dvorištu crkve i župnog stana. Oratorij je započeo u prijepodnevnim satima kada se šezdesetak djece iz sva tri sela župe okupilo u župnoj crkvi na molitvu. Nakon molitve djeca su podijeljena u četiri skupine po bojama (plavi, zeleni, crveni i žuti) te su im dodijeljeni animatori. Budući da se nalazimo u mjesecu svibnju, Marijinu mjesecu, tema oratorija bila su prigodno- Otajstva krunice. U prvoj radionici Otajstva Gospine krunice svaka skupina je obradila određeno otajstvo sa svojim animatorom te su na zabavan način kroz igru animatori provjerili koliko su djeca zapamtila.

Nakon duhovne radionice odigrane su dvije zabavne natjecateljske igre Povuci – potegni i Jabuke. Oko podneva uslijedio je ručak i odmor. Mladi su se dodatno potrudili i pripremili palačinke te počastili djecu. Poslije kratkog odmora župnik, animatori i djeca uputili su se u obližnju grkokatoličku crkvu sv. Dimitrija. Dočekao ih je sakristan Mihajlo Panković poznat kao čika Miško. Djeca su sa zanimanjem slušala njegovo sažeto izlaganje o povijesti ove crkve, ikonama i ostalim zanimljivostima vezanim uz crkvu.

Vrativši se u župno dvorište nastavio se program oratorija. Djeca su odigrala još dvije zanimljive natjecateljske igre: Skakanje u vreći i Potragu za blagom. Potom je uslijedilo proglašenje pobjednika u igrama. Najviše bodova osvojila je zelena skupina i osvojila veliku čokoladu kao nagradu za svakog člana skupine.

Susret je završio u kasnim poslijepodnevnim satima. Oko 16 sati djeci koja su sudjelovala na oratoriju pridružili su se ovogodišnji krizmanici. Svi zajedno izmolili su krunicu oko Gospinog kipa u crkvenom dvorištu pri čemu je svako dijete izmolilo jedno zrno krunice.