Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijanski oratorij za djecu župe Piškorevci

Piškorevci (IKA)

Drugi po redu Marijanski oratorij Župe Piškorevci s filijalama Budrovci i Novi Perkovci, organiziran za djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole, održao se 8. listopada u dvorištu župne crkve. Osmišljen je s ciljem da kroz igru, na djeci prihvatljiv i primjeren način, približi Marijin život koji je neodvojiv od života njezina sina Isusa.

Oratorij je započeo u četvrtak, 6. listopada u večernjim satima susretom župnika Ivana Lovrića s animatorima i mladima iz sva tri sela župe. Na sastanku dogovoren je raspored i uloge u oratoriju, a sve potrebno za susret nabavilo se u petak.

U subotu, 8. listopada ujutro sav potreban materijal za igre i okrjepu za djecu pripremili su animatori u dvorištu crkve i župnog stana. Oratorij je započeo u 10 sati, kada se sedamdesetak djece iz sva tri sela župe okupilo u župnoj crkvi na molitvu. Nakon zaziva Duha Svetoga i molitve koju je predmolio župnik Lovrić, djeca su podijeljena u pet skupina te su im dodijeljeni animatori.

Prva igra koju su djeca odigrala „za zagrijavanje” je igra „Lanac”. Uslijedio je katehetski dio susreta. Budući da se oratorij održava u mjesecu listopadu, Marijinu mjesecu, tema oratorija bila je Marijin život. U dramsko-kreativnoj radionici svaka skupina na čelu sa svojim animatorom na temelju prigodnih tekstova koji govore o važnim trenutcima Marijina života imala je zadatak pročitati tekstove, uz pomoć poticajnih pitanja razraditi i osmisliti na koji način bi mogli odglumiti te događaje te ih predstaviti ostalim skupinama. Igrokazi su bili zanimljivi i poučni. Nakon radionice odigrana je natjecateljska igra „Baloni”. Oko podneva uslijedio je ručak i odmor.

Nakon okrepe djeca su odigrala mirnu igru pod nazivom „Meta”. Pred kraj susreta okupili su se oko Marijinog kipa u župnom dvorištu i izmolili Radosna otajstva krunice, svaka skupina po jedno otajstvo. Susret je završio u poslijepodnevnim satima igrom „Majica” te zabavnim plesom uz pokret.