Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijanskim koncertom u crkvi Sv. Ilije u Metkoviću završena 35. smotra folklora

Metković (IKA)

Od ove godine Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“ nosi novi dopunjen naslov - Smotra folklora jadranske regije. Kao i proteklih 20 godina ovogodišnja 35. smotra koja se održavala od 16. svibnja završila je u crkvi Sv. Ilije nakon večernje mise u nedjelju 19. svibnja marijanskim koncertom pučkih napjeva.

Prije početka koncerta prigodnim riječima obratio se župni vikar fra Ante Prološčić, a koncert je počeo pjesmom Kraljice obitelji koju je pjevao mješoviti zbor župe kojim ravna s. Mila Deak.

U programu koji je vodila Romana Pivac sudjelovali su: KUD Neretvanke župe Plina – Stablina, pučke pjevačice župe sv. Ante iz Komina, ženska pjevačka skupina Podrujničke, pučki pjevači župe Presvetog Trojstva iz Rogotina, pučki pjevači župe Srca Isusova i Marijina iz Vidonja sa kojima je pjevao i župnik don Mladen Margeta, pučki pjevači župe svetog Stjepana prvomučenika, KUD „Kraljica Katarina“ iz Donjeg Lapca, i Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja iz Sinja. Pjevane su poznate marijanske pjesme – Zdravo Majko Djevice, Majčice draga, Majko divo ti jedina, Marijo svibnja kraljice, O Marijo majko, Anđeo Gospodnji, O mila Majko nebeska, Čuj vruću molbu puka svog, Ponizno se teb klanjamo, O Marijo majko bolne duše likarijo, Gospe Sinjska zavitna sam tebi, Oko Sinja zeleni se trava, O Gospe Sinjska djevo sveta. Na kraju programa umjetnički voditelj Smotre Vidoslav Bagur zahvalio je svim skupinama, podsjetivši i na one koji ove godine nisu mogli biti nazočni.

Program Smotre folklora koji je počeo u GKS-u predstavljanjem kulturne baštine Usore i Tešnja(BiH) službeno je otvorio metkovski gradonačelnik i izaslanik Hrvatskog sabora Dalibor Milan u petak 17. svibnja na Trgu kralja Tomislava. Brojnim posjetiteljima obratili su se predsjednik KUD-a Metković Mato Obrvan i zamjenica župana Žaklina Marević.

Nezaobilazni međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda – Eko Rural u organizaciji Udruge Dobra održan je u gradskom parku, a ovoga puta prvi put u GKS-u gdje se odvijao plesani dio Smotre, održan je i ponoćni Etno koncert Podravski blues, bračnog para Miroslava i Gordane Evačić. U programu je nastupilo oko 1500 sudionika iz šest država – Italije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Hrvatske. Kraći program Smotre, dio skupina izveo je i u Dubrovniku – u subotu i nedjelju ispred crkve Svetog Vlaha. Smotru folklora organizira KUD Metković i Ustanova za kulturu i sport uz potporu Ministarstva kulture, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića.

Ključne riječi:
Metković smotra folklora