Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijin hod u Samoboru

Samobor (IKA)

Samoborski-okićki dekanat prvi je put održao „Marijin hod” 7. svibnja, u organizaciji udruge „U Duhu S Kristom”.

Hodočasnici su se okupili u mjestu Kladje, kod kapelice blaženog Alojzija Stepinca, kojemu je danas 125. godišnjica rođenja. Tamo je vlč. Josip Čulig, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog blagoslovio kip Bezgrešne Gospe i sve hodočasnike te zajedno s njima krenuo na hod dug osam kilometara.

Zaustavljalo se s molitvama i razmatranjima kod križeva i pilova te su se najprije uputili do samoborskog franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo gdje je sve hodočasnike dočekao gvardijan, fra Željko Janjić koji je, nakon molitve, ponudio okrjepu svima pristiglima. Nastavilo se do samoborske župne crkve svete Anastazije mučenice i tamošnjeg Gospinog kipa, pa do špilje Gospe Lurdske na šetnici Vugrinščak te do kapelice svete Helene u istoimenoj samoborskoj gradskoj četvrti gdje je pa hodočasnike dočekala Bratovština svete Helene.

Tijekom hoda, koji je spojio dvije župe, samoborsku i lušku, molila se krunica, čitala razmatranja, pjevale se pjesme, ispovijedalo se, a po dvoje hodočasnika nosilo je kip Blažene Djevice Marije. Prije dolaska u župnu crkvu u Lugu Samoborskom, obitelj Otmačić dočekala je hodočasnike ispred svoje obiteljske kuće s postavljenim kipom i krunicom.

Posljednja postaja bila je župna crkva svetog Ivana Krstitelja u Lugu gdje je dekan i samoborski župnik, preč. Ivica Cik, u suslavlju s domaćim župnikom, predvodio misu zahvale za taj Marijanski hod. U svojoj homiliji predslavitelj je naglasio kako je važno imati mir i što mir donosi, odnosno predstavlja. „Koliko možemo biti zavedeni nečijim mirom. Vidimo iz slučajeva u kojima su ljudi koje su svi poznavali kao iznimno mirne ljude počinili strašna zla, drugima ili sebi. I svi se čudimo. Čudimo se jer nismo mogli osjetiti da ispod te mirne površine vrije vulkan nemira. Često se iza nečijeg neustrašivog ponašanja, što se očituje u nasilničkom izgledu, mahnitoj vožnji i izlaganju pogibeljnim zgodama, krije plaha i plašljiva osoba. S druge strane susrest ćete ljude koji slobodno govore o svojim strahovima, nemirima, tjeskobama, koji znaju biti eksplozivni, svadljivi, ali u kriznim trenucima reagiraju posve trijezno, smireno i umirujuće“, rekao je propovjednik, dodavši da Isus govori o miru koji je oslonjen na povjerenje u Boga i vjeru u Njega.

Pokušajmo iz današnjeg evanđelja čuti Isusove riječi: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim i veća od njih će činiti“, završio je propovijed preč. Ivica Cik.

Udruga U Duhu S Kristom kip Gospe ostavila je Župi sv. Ivana Krstitelja do sljedeće godine, gdje će kip Bezgrešne čekati svoj novi put po nekoj novoj trasi.