Budi dio naše mreže
Izbornik

Maronitski patrijarh: Demokracija u Libanonu ugrožena

Bkerke (IKA)

Maronitski patrijarh kardinal Bechara Rai smatra da je demokracija u Libanonu akutno ugrožena i tvrdi da postoji plan protiv Libanona.

“Sve političke naznake pokazuju da postoji plan protiv Libanona, kako bi se uspostavio predsjednički vakuum, k tome i ustavni vakuum koji dodatno otežava predsjedničke izbore”, rekao je kardinal Rai u božićnoj poruci koju su objavili lokalni mediji, prenosi KNA.

Kardinal nije precizirao tko stoji iza plana o kojemu je govorio.

Predbacio je političkim snagama u zemlji da štiteći osobne, vjerske ili strane interese žene spriječiti izbore i pritom uništavaju državu.

Narod u Libanonu, prema njegovim riječima, pati zbog gladi, siromaštva, šikaniranja, ucjena i progona i izgubio je povjerenje u političare. Rai je ponovno ukazao na potrebu organiziranja međunarodne konferencije o Libanonu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, kako bi se zemlju izvelo iz krize.

U Libanonu od 2019. vlada teška gospodarska kriza, koja uz višegodišnju političku krizu zadaje nevolje zemlji.

Parlament se ne uspijeva dogovoriti o nasljedniku bivšeg libanonskog predsjednika Michela Aouna, koji je podnio ostavku 31. listopada. Istodobno, zemljom upravlja privremena vlada, budući su nakon izbora u svibnju propali svi pokušaji sastavljanja nove vlade.