Budi dio naše mreže
Izbornik

Matica hrvatska: Apel liderima svijeta o položaju Hrvata u BiH

Zagreb (IKA)

Predsjedništvo Matice hrvatske na svojoj je elektroničkoj sjednici u četvrtak 10. veljače jednoglasno usvojilo apel liderima svijeta o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji prenosimo u cijelosti.

Apel je upućen predsjedniku Sjedinjenih Država Joeu Bidenu, predsjedniku Francuske Republike Emmanuelu Macronu, ujedno zemlje predsjedateljice EU, zatim kancelaru Savezne Republike Njemačke Olafu Scholzu, Njegovoj Svetosti papi Franji i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniu Guterresu. 

Poštovani lideri svijeta,

obraćamo se vama, vodećim osobama demokratskoga svijeta, koji svojim odlukama i djelovanjem možete utjecati na sudbinu Europe i čitavog čovječanstva.

U ovom času presudnom za mir na istoku Europe obraćamo vam se apelom za ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da svojim autoritetom i svojom funkcijom možete utjecati da jedan narod u Bosni i Hercegovini ne izgubi svoju konstitutivnost i ravnopravnost, da ne bude doveden na rub nestanka u zemlji u kojoj živi već više od tisućljeća.

Inzistiramo da Hrvati sami u BiH biraju svoje predstavnike u Domove naroda i člana Predsjedništva, te da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez konsenzusa sva tri ravnopravna naroda. To im jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, čije bi neprovođenje dovelo današnju Bosnu i Hercegovinu na rub opstanka.

Kao najstarija hrvatska kulturna ustanova osnovana na današnji dan prije 180 godina okupljamo Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje i promičemo hrvatski identitet i kulturu, zalažemo se za mir, toleranciju i suradnju među narodima.

Pozivamo vas da svojim autoritetom, odlukama i djelovanjem pomognete da se Bosna i Hercegovina preobrazi u zemlju ravnopravnih naroda i građana, da se toj zemlji otvori i osigura put prema europskim i euroatlantskim integracijama. Samo na taj način može se zajamčiti stabilnost Bosne i Hercegovine i šireg područja jugoistoka Europe.      

 

Miro Gavran, predsjednik

Matica hrvatska, utemeljena 10. II. 1842