Budi dio naše mreže
Izbornik

Medulin: Svetkovina sv. Agneze u svjetlu Nedjelje Božje riječi

Medulin (IKA)

Župa sv. Agneze, djevice i mučenice, u Medulinu proslavila je u nedjelju, 21. siječnja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice i naslovnice. Misu je predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a koncelebrirao domaći župnik vlč. Hrvoje Okadar.

U uvodnim pozdravima župnik je osim predslavitelja i okupljenog puka posebno pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, načelnika Općine Medulin Ivana Kirca te predsjednika Turističke zajednice Mihaela Idžakovića.

U prvom dijelu homilije biskup se osvrnuo na život te mlade djevojke koja je do danas ostala zapamćena u cijelom kršćanskim svijetom.

„U današnje vrijeme, kad su mnogi zabrinuti za mlade izgubljene u ovisnostima i lutanjima,  mnogi mladi znaju nas zadiviti svojim darom i uspjesima osobito u školi, sportu, te u otvorenosti za budućnost“, rekao je biskup. „Sv. Agneza kao dvanaestogodišnjakinja očito nije bila tek neki prolazni lik onoga vremena, nego je ostala trajni uzor kršćanima do danas. Ni nakon 1700 godina nije zaboravljena. Kršćani diljem svijeta dive joj se radi njezine nevjerojatne neustrašivosti pred poganskim sucem i ustrajnosti u vjeri pa i po cijenu smrti“.

Podsjetio je kako su najveći pisci starine, sv. Augustin, sv. Ambrozije i sv. Jeronim ispjevali joj pohvale u svojim govorima i spisima, a kršćanska umjetnost, npr. mozaik iznad oltara porečke bazilike stavlja i njezin lik među medaljonima slikama najstarijih djevica mučenica. „Sv. Agneza u najvećem iskušenju ustrajala je u vjeri u Isusa Krista, nije se prepala pred zastrašivanjem i prijetnjama, očito, imala je u sebi veliku snagu duha i zrelost u vjeri. Sigurno je kao mala u obitelji naučila razlikovati između vjere u Boga i lažnih poganskih božanstava. U svojoj obitelji i kršćanskoj zajednici sigurno je upoznala Boga kao Stvoritelja i dobroga Oca, koji je stvorio ovaj svijet kao dom, kuću za čovjeka, a sam čovjek je vrhunac toga stvaranja: slika i prijatelj Božji. Živjela je u svijetu staroga poganstva, ali kršćanstvo je u onaj svijet poganstva znalo unositi nešto novo preko malih i vrlo živih zajednica koje su se okupljale, stvarajući novi pogled na život i svijet, starajući među ljudima nove odnose, odnose ljubavi, međusobne povezanosti i karitativne solidarnosti sa svima. Kršćanstvo je sve to činilo na način kvasca, koji svojom nevidljivom nutarnjom snagom prožima živote pojedinaca i cijeloga društva“.

Na tom je tragu biskup Milovan potaknuo na promišljanje o životu današnjih kršćana. „Nekada se zna čuti od ljudi: nije bitno što vjeruješ, bitno je biti dobar čovjek. No bitno je obrnuto: bit ćeš dobar čovjek, činit ćeš dobro, tek ako dobro misliš, samo ako si uvjeren da to ima smisla, da je to jedini pravi put za čovjeka. Ako pak misliš da je u životu najvažniji put novac, karijera, provod, onda te neće puno zanimati ni moral, ni Deset zapovijedi, naravni zakon, ni savjest, ni Bog, ni čovjek. Zato je i danas poslanje Crkve, svih nas, naviještati i svjedočiti osobito primjerom života vrednote evanđelja, ali zato je potrebno kako je to činila i sv. Agneza i nebrojeni svjedoci vjere do danas, trajno se hraniti i napajati na izvorima vjere, a to je Božja riječ“.

Biskup je podsjetio kako upravo na Treću nedjelju kroz godinu Katolička Crkva obilježava Nedjelju Božje riječi. „Evanđelje je napisano prije 2000 godina i uvijek je novo, izazovno i uvijek govori čovjekovoj pameti i srcu. Ova nedjelja je poziv da se družimo s tom Riječju, da bismo tako naučili bolje živjeti kao sinovi i kćeri Božje te braća i sestre između sebe. Bog nam progovara po svojoj Riječi, po Isusu Kristu, koji je trajno s nama na različite načine, osobito po svojoj riječi i po euharistiji. Družimo se zato s Božjom Riječi, činimo to na nedjeljnoj misi, kod kuće, osobito sad zimi znajmo otvoriti stranicu Svetog pisma, čitati i razmišljati. Na taj način, Božje misli sve više ulaze u našu pamet i srce i djeluju na naše ponašanje poput kvasca, da bi onda i mi sve više bili kvasac u našim obiteljima, sredinama, i u svijetu“, potaknuo je biskup.

Na kraju mise riječ zahvale predvoditelju slavlja uputio je župnik Okadar te je župljanima čestitao svetkovinu zaštitnice, sv. Agneze.

Po završetku mise, otkrivena je dvojezična ploča, na hrvatskom i engleskom jeziku, o crkvi i sv. Agnezi, što je realizirano uz potporu Općine Medulin i Turističke zajednice.

Župoj je svetkovini prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili: prve večeri  vlč. dr. sc. Bernard Jurjević, druge večeri fra Diego Deklić te treće večeri vlč. Rikardo Lekaj.