Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodna konferencija Katoličke biblijske federacije

Zagreb (IKA)

Podregija Južne i Zapadne Europe te Srednjoeuropska podregija Katoličke biblijske federacije organizirala je 22. siječnja telekonferenciju o temi „Svjedočenje Evanđelja za život svih".

Domaćin konferencije bilo je Generalno tajništvo Katoličke biblijske federacije u suradnji s prijateljima CBF-a.

Ususret drugom po redu slavlju Nedjelje Božje riječi sudionici konferencije priredili su predavanja na temu biblijskih tekstova koji se diljem Crkve čitaju na 3. nedjelju kroz godinu iz knjige o Joni (3, 1-5.10) i iz evanđelja po Marku (1,14-20). Cilj konferencije bio je predstaviti biblijsku poruku kao središte religijske formacije i svakodnevnog života, kako za kršćane tako i za vjernike drugačijih kulturnih i religioznih opredjeljenja. Taj se cilj čini sve važnijim na zajedništvom bogatom, ali istovremeno i rascjepkanom europskom kontinentu.

Drugo slavlje Nedjelje Božje riječi (24. siječnja 2021.) želi naglasiti potrebu stvaranja novih odnosa među ljudima koji će moći usmjeriti razvoj Europe prema drugačijim ekonomskim i političkim izborima u sadašnjosti i budućnosti europske zajednice naroda. Na temelju analize dvaju biblijskih tekstova i nedjeljne liturgije uočene su vrijednosti biblijske poruke za suvremeni život u europskom kontekstu. Na konferenciji su izložena razmišljanja biblijskih stručnjaka s europskog istoka i zapada.

U prvom predavanju dr. sc. Đurica Pardon, voditelj Hrvatskoga katoličkog biblijskog djela i župnik u Punitovcima, govorio je o religioznom, političkom i ekonomskom ozračju nastanka knjige o Joni te iznio moguće usporednice s današnjim društvenim i kulturnim okolnostima u Europi koje bi mogle biti dobar temelj za razumijevanje Božje poruke u suvremenom europskom društvu. Jonina propovijed bila je kratka i sažeta, samo 5 riječi, ali su je Ninivljani shvatili i s najvećom pažnjom uvrstili u svoj javni politički i ekonomski život, što ih je dovelo do spasenja i iskustva Božjeg milosrđa.

U drugom predavanju dr. sc. Stefania De Vito, profesorica biblijskih znanosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana i na LUMSA sveučilištu u Rimu, govorila je o sličnosti iskustva proroka Jone s iskustvom današnjih kršćana koji se nalaze u okolnostima zatvorenosti prouzročene opasnošću od bolesti COVID-19. U povijesnom iskustvu današnjih kršćana odjekuje Božji poziv na svjedočenje poruke spasenja i Božjeg milosrđa čak i onima koji ne pripadaju kršćanskoj zajednici.

U trećem predavanju dr. sc. Eduard Patrașcu, koordinator središnje i istočne subregije Katoličke biblijske federacije iz grada Jaši u Rumunjskoj, govorio je o poruci čitanja iz Markova evanđelja i naglasio da s odazivom na Isusov poziv počinje avantura novog oblika zajedničkog života koji unatoč nesporazumima, pogreškama pa čak i izdaji preoblikuje ne samo prenositelje Božje poruke nego i čitavu društvenu stvarnost te vodi ljude do susreta s Bogom.

Dr. sc. Séamus O’Connell, vice-moderator Izvršnog odbora Katoličke biblijske federacije iz grada Maynooth u Irskoj, u svom je predavanju naglasio da je za rast evanđeoskog sjemena što donosi promjenu u svijetu i nove odnose među ljudima potrebno vrijeme. Nakon katastrofe u kojoj su se našli vjernici Europe potrebno je vrijeme oporavka i razmišljanja, vrijeme shvaćanja i promatranja, vrijeme ponovnog puštanja korijenja i rasta. Sjeme evanđelja se treba ponovno ugnijezditi u plodno tlo kršćana i donijeti svoj rod. Za taj je proces potrebna snaga i potpuno predavanje svoga života u svrhu izgradnje drugačijeg društva.

Konferenciju su pripravili i moderirali dr. sc. Ernesto Borghi, koordinator Europske južne i zapadne podregije Katoličke biblijske federacije iz Lugana u Švicarskoj, i dr. sc. Adrian Graffy, član Papinske biblijske komisije iz Essexa u Engleskoj. Tehničku i organizacijsku potporu omogućio je o. dr. sc. Jan J. Stefanów, SVD, generalni tajnik Katoličke biblijske federacije kojoj je na čelu prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle.