Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni Caritas i COATNET pozivaju na brzu i ciljanu pomoć žrtvama trgovine ljudima

Rim (IKA)

U zajedničkom priopćenju u povodu Svjetskoga dana borbe protiv trgovine ljudima Međunarodni Caritas i kršćanska humanitarna mreža COATNET upozoravaju na sve brojnije žrtve trgovine ljudima i eksploatacije u pandemiji koronavirusa, prenosi Vatican News.

Uoči Svjetskoga dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se rezolucijom Opće skupštine UN-a obilježava 30. srpnja, pozivaju politiku na intenzivniju borbu protiv te pojave. Ističu da su u pandemiji prve žrtve pojačane eksploatacije i trgovine ljudima migranti, žene i djeca; osobito izbjeglice, sezonski radnici i oni u neslužbenom sektoru u ovo su vrijeme izloženi sve većim opasnostima. Socijalne i gospodarske posljedice pandemije sve više ljudi tjeraju u siromaštvo, beskućništvo i ropstvo, navodi se u dokumentu.

Kao primjere navode pojačano nasilje nad maloljetnicima, pa je tako u Indiji samo u 11 dana zabilježeno više od 92.000 slučajeva zlostavljanja djece. Indijski Caritas također ističe sve više slučajeva dječjega rada i prisilnih brakova kao i pojačanu ovisnost radnika u neslužbenom sektoru o poslodavcima te upozoravaju da je žrtvama sve teže pomoći zbog ograničenja kretanja u pandemiji.

Stoga se od političara traži ciljana akcija – pristup humanitarnim ponudama, pravnim savjetima i podrška organizacijama koje pomažu tim ljudima. Moraju se iznaći mjere kojima se može spriječiti iskorištavanje i zlostavljanje i u neslužbenom području rada, poručuje se u priopćenju Caritasa Internationalis i mreže COATNET koja okuplja 46 kršćanskih organizacija u svijetu koje pomažu žrtvama trgovine ljudima.