Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova kampanja Talitha Kum – Skrb u borbi protiv trgovine ljudima

Vatikan (IKA)

Uoči Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima 30. srpnja, svjetska mreža Bogu posvećenih osoba Talitha Kum pokreće kampanju „Skrb u borbi protiv trgovine ljudima“, prenosi Vatican News.

Inicijativa ima za cilj pokazati kako skrb može učiniti razliku na svakom koraku puta u toj borbi – od skrbi za one koje se nalaze u opasnosti kao i skrbi za žrtve i preživjele. Tako će na društvenim mrežama,  primjerice, 30. srpnja, objavljivati priče i svjedočanstva o redovnicama iz Talitha Kum, ali i drugih koji se žele uključiti i govoriti o snazi brige za drugoga, poručuju na službenim stranicama. Isto tako, pozivaju i druge neka na društvenim mrežama dijele takve priče.

Iz iskustva na terenu, redovnice iz Talitha Kum poručuju kako usmjerenost na skrb – poput osiguravanja obrazovanja, zaposlenja, medicinske skrbi ili pravne pomoći – dugoročno mogu smanjiti rizik ponovne trgovine ili pak iskorištavanja preživjelih osoba. Tako su u prošloj godini skrbili o gotovo 17.000 osoba koje su preživjele trgovinu ljudima, pružajući im siguran smještaj i druge oblike podrške. Isto tako, pomogli su brojnim ljudima putem preventivnih aktivnosti i aktivnosti podizanja svijesti o tome problemu, navode.

No, naglašava međunarodna koordinatorica s. Gabriella Bottani, kako bi pomoć bila učinkovitija, potrebna je potpora na razini institucija. Stoga je neophodno je da se svi ljudi dobre volje ujedine i uhvate u koštac sa sistemskim uzrocima toga problema, a vlasti neka pruže dugoročnu potporu onima koji su tu tragediju preživjeli i trebaju pomoć.