Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni simpozij i izložba „Bogu na svom jeziku: rimska liturgija na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku i na glagoljici“

Rim (IKA )

Međunarodni simpozij i izložba pod nazivom „Bogu na svom jeziku: rimska liturgija na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku i na glagoljici" održat će se u Rimu 13. studenoga prilikom pohoda „Ad limina apostolorum" biskupa članova Hrvatske biskupske konferencije. Povod je tom svečanom događaju 1150. obljetnica dolaska sv. Konstantina Ćirila i Metoda u Rim, papina blagoslova njihove misije među Slavenima i slavenskih bogoslužnih knjiga.

Prigodno obilježavanje ove obljetnice održat će se 13. studenoga u Rimu, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te u organizaciji Staroslavenskoga instututa u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Službeni jezici događanja su talijanski i engleski.
Želja je i cilj organizatora podsjetiti svekoliku europsku javnost na posebnost hrvatskoglagoljske baštine u njezinu ćirilometodskom (istočnom) i rimsko-latinskom (zapadnom) kontekstu. Ta se posebnost očituje i u činjenici da su Hrvati stoljećima prije ostatka zapadne, rimokatoličke Europe Bogu mogli govoriti na jeziku koji nije bio latinski, a liturgijske su i druge knjige pisali i tiskali na pismu koje nije bilo latinica. Zbog toga su hrvatski crkvenoslavenski jezik i uglata, tj. hrvatska glagoljica ne samo hrvatska nego i dragocjena europska kulturna baština iz razdoblja prije II. vatikanskoga sabora (20. st.), nakon kojega je za cijeli svijet odobrena liturgija na narodnim jezicima.
Prvi dio programa – simpozij – bit će otvoren u velikoj dvorani Papinskoga instituta za Istok (Pontificio Istituto Orientale, Piazza di S. Maria Maggiore 7) u 9 sati. O različitim će vidovima zadane teme govoriti inozemni suradnici Staroslavenskoga instututa; prof. dr. Giorgio Ziffer (Accademia Ambrosiana u Milanu, Sveučilište u Udinama) izlagat će o Hrvatskoglagoljskoj rukopisnoj tradiciji i književnosti Slavia Christiana, dok će prof. dr. Johannes Reinhart (Institut za slavistiku Sveučilišta u Beču) naglasak staviti na Zapadno naslijeđe srednjovjekovne hrvatske kulture: glagoljsku književnost. Simpozij će svojim prilozima obogatiti i znanstvenici Staroslavenskoga instituta; akad. Ivanka Petrović (Accademia Ambrosiana u Milanu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Staroslavenski institut u Zagrebu) održat će predavanje pod naslovom Srednjovjekovna hrvatska književost između ćirilometodske tradicije i zapadnoeuropske književne kulture: Slavia croatica, dr. Vesna Badurina Stipčević (Staroslavenski institut u Zagrebu) usredotočit će se na Sveto pismo u hrvatskoglagoljskim liturgijskim knjigama, dok će dr. don Kristijan Kuhar (Staroslavenski institut u Zagrebu) uzvanike upoznati s Tradicijom rimske liturgije na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku.
Nakon simpozija, u 12 sati slijedi otvorenje izložbe u Muzeju bazilike Sv. Marije Velike (Piazza di S. Maria Maggiore 42). Autorski je potpisuju znanstvenici Staroslavenskoga instituta dr. Ivan Botica, dr. Kristijan Kuhar i dr. Sandra Požar, a za javnost će biti otvorena do 30. studenoga 2018. godine. Svečanost otvorenja izložbe glazbeno će uveličati dr. Katarina Livljanić (Sorbonne – Sveučilište u Parizu) solo izvedbom glagoljaških napjeva kao i onih nadahnutih glagoljaškim i srednjovjekovnim latinskim napjevima.

Ovo svečano događanje u Rimu Staroslavenski institut s radošću i zahvalnošću posvećuje hrvatskim glagoljašima koji su predanim i samozatajnim radom zadužili svoj narod i europsku obitelj kojoj on pripada.