Budi dio naše mreže
Izbornik

Međureligijski blagoslov škole u Gunji

Gunja (IKA/TU )

U Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji i ove je godine 20. siječnja održan međureligijski blagoslov.

Župnik Gunje vlč. Ivan Živić i glavni imam Idriz Bešić blagoslovili su, na poziv ravnatelja Stipice Mišure, prostor škole, djelatnike i učenike – polaznike katoličkog, islamskog i pravoslavnog vjeronauka. Blagoslov se na ovaj način održava od 2005. godine.

Ove je godine čin blagoslova održan bez protojereja-stavrofora Azapa, koji je na službi u Iloku. Osvrćući se na ovu tradiciju rekao je: „Bio sam paroh i vjeroučitelj u Gunji i Rajevu Selu 15 godina. Božićni blagoslov škole u Gunji lijep je molitveni susret. Ravnatelj škole pokazao je veliko razumijevanje, kršćansku i vjersku solidarnost. Drago mi je bilo biti sudionik obreda i ispunjavati riječi apostola Pavla iz himna ljubavi. Ljubav nikad ne prestaje, ona poštuje drugoga, ona je dobra, plemenita i strpljiva“, rekao je protojerej-stavrofor Azapu.

„Ovaj zajednički obred gunjanski je ekskluzivitet i raritet, jedna od duhovnih vrijednosti kojom se mi u Gunji u ovo vrijeme antagonizama, stereotipa i stigmi ponosimo. Mi smo po ovom prepoznatljivi i postali smo znak ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj regiji i šire. Kod nas je pravilo – u što vjeruješ, tako djeluješ“, istaknuo je efendija Bešić.

„Gunja je međureligijska sredina u kojoj različite nacije i vjeroispovijesti sudjeluju zajedno u brojnim aktivnostima, koje organizira škola zahvaljujući ravnatelju i učiteljima. Ovdje vlada skladna atmosfera”, rekao je vlč. Živić.

Na ovu inicijativu ravnatelja Mišuru potaknula je akcija „Milijun djece moli zajedno” u koju su bili uključeni učenici katoličkog vjeronauka. U dogovoru s efendijom Bešićem i protojerejom-stavroforom Azapom, uz katoličke vjeroučenike, uključeni su bili i polaznici islamskog te pravoslavnog vjeronauka.

„Na takav se način održava i velika božićna priredba u školskoj sportskoj dvorani u Gunji“, rekao je ravnatelj Mišura i naglasio da je to zajedništvo preneseno i na blagoslov škole.