Budi dio naše mreže
Izbornik

Meksički biskupi: Migranti nisu roba kojom se trguje

Ciudad de Mexico (IKA)

Komentirajući sporazum meksičke vlade i Sjedinjenih Američkih Država o migracijskoj politici i trgovinskoj razmjeni Meksička biskupska konferencija objavila je u ponedjeljak 10. lipnja poruku naslovljenu „Nije riječ samo o migrantima; u igri je naša ljudskost“.

Meksički biskupi upozorili su da se migranti nikada ne smiju osjećati kao roba kojom se trguje te su izrazili zabrinutost zbog izostanka istinski humanitarnog prihvata migranata, u kojem bi se odrazilo uvjerenje o priznavanju i zaštiti prava svih ljudi na jednak način. Biskupi su upozorili da tisuće migranata, bježeći od nasilja i bijede u vlastitoj zemlji, čekaju na ulazak u Sjedinjene Američke Države. Mnoge su uhitili i vratili u Meksiko, u kontekstu američkog jednostranog programa „ostanite u Meksiku“, zbog čega tisuće osoba iz Srednje Amerike, izložene ozbiljnim rizicima u pograničnim meksičkim gradovima, čeka rješenje svojega statusa bez potpunog pristupa pravnoj pomoći. Kao članovi ljudske obitelji ne možemo biti ravnodušni prema boli kroz koju prolaze mnogi od njih, koja zahtijeva našu humanitarnu pomoć i puno poštovanje njihovih prava, istaknuli su meksički biskupi, prenosi Vatican News.

Crkva u Meksiku uvjerena je da je nužna pravedna migracijska politika koja, s jedne strane jamči slobodan, uredan, reguliran i odgovoran tranzit ljudi; a s druge strane pazi na legitimne interese naših sunarodnjaka, poručuje Meksička BK te pozivajući se na jedinstvo svih Meksikanaca, formalno od američke i meksičke vlade zatražila da sklope trajni sporazum u kojemu bi dijalog i transparentni pregovori uvijek imali povlašten status, bez upadanja u iskušenje ucjenjivanja i prijetnji. Istaknula je također da Crkva potvrđuje svoju spremnost na suradnju u svim inicijativama koje omogućuju put veće sigurnosti i zaštite ljudskih prava migranata.

U poruci koju su potpisali predsjednik Meksičke biskupske konferencije nadbiskup Rogelio Cabrera López i glavni tajnik biskup Alfonso Gerardo Miranda Guardiola, upozorava se također da razmještanje šest tisuća časnika Nacionalne garde na južnoj granici nije način koji u korijenu rješava stvarne uzroke migracijskoga fenomena. Umjesto toga, moramo se boriti protiv siromaštva i nejednakosti u Meksiku i Srednjoj Americi, što je zamijenjeno strahom pred drugim koji je naš brat, poručili su biskupi, istaknuvši: Ako smo kao Meksikanci osudili izgradnju zida, ne možemo se mi sami pretvoriti u taj isti zid.

Unatoč svemu, meksički biskupi napomenuli su da je pozitivno to što se izbjeglo nametanje carina na uvoz meksičkih proizvoda u Sjedinjene Američke Države, prema je bila riječ o pištolju koji je američki Predsjednik prislonio na sljepoočnicu meksičkoga Predsjednika. Na kraju je Meksička biskupska konferencija poručila da se u ovom povijesnom trenutku ne smije pokolebati u predlaganju cjelovitog ljudskog razvoja za Srednju Ameriku i jugoistočni Meksiko, kroz strategiju koja bi se izgradila u suradnji s međunarodnim organizacijama i drugim srednjoameričkim zemljama.