Budi dio naše mreže
Izbornik

Merčev štovatelj dr. Louis Carnendran iz SAD-a posjetio Hrvatsku

Zagreb (IKA)

Dr. Louis Carnendran, kardiolog iz SAD (Florida-Miami), veliki štovatelj bl. Ivana Merza, boravio je od 23. do 25. rujna po četvrti put u Hrvatskoj, izvijestili su iz postulature.

Bl. Ivana Merza otkrio je 2013. g., tražeći na Internetu laičke katoličke uzore za mladež. Njegovo štovanje bl. Ivana očitovalo se posebno u tome što je sponzorirao prijevod Dnevnika bl. Ivana Merza na engleski jezik, koji je sada dostupan na službenoj internetskoj stranici bl. Merza (ivanmerz.hr). Želja mu je da se i na taj način prošire duhovne poruke bl. Ivana među mladim katolicima engleskoga govornog područja.

U tu svrhu nastavlja raditi na tome da Dnevnik bl. Ivana bude objavljen i u tiskanom izdanju u engleskom prijevodu. Dr. Carnendran smatra bl. Merza velikim kršćanskim uzorom svojim vršnjacima i budućim naraštajima. Prema njegovu mišljenju bl. Merz bio je crkveni, duhovni humanist koji je živio životom sveca i kao takav ima trajnu vrijednost, dok humanizam bez duhovnosti brzo gubi svoje vrline i završava u bezbožnom egoizmu.

Za vrijeme svoga četvrtog boravka u Hrvatskoj ovih dana, dr. Carnendran je posjetio najprije baziliku Srca Isusova u Zagrebu, koja je sada u obnovi nakon potresa, zatim privremeni grob bl. Merza smješten u zamjenskome bogoslužnom prostoru bazilike u dvorišnoj dvorani. U pratnji postulatora o. Božidar Nagyja pohodio je zatim dva mjesta povezana s blaženikom koja do sada nije imao priliku vidjeti. To je župa bl. Merza u Španskom gdje se susreo sa župnikom Markom Čolakom te je vidio i prostor gdje će se graditi buduća župna crkva koja će biti posvećena bl. Merzu.

Nakon toga posjetio je župu Stenjevec i susreo se sa župnikom Vjekoslavom Meštrićem. Ta je župa posebno povezana s bl. Ivanom jer je tu župnu crkvu 1926. g. po cijenu svoga života i mučeništva zajedno sa tridesetak mladića, članova Orlovske katoličke organizacije, bl. Merz obranio od oskvrnuća i nelegalnog prisvajanja od strane pripadnika zajednice koja se odijelila od prave Katoličke Crkve. Pretposljednjeg dana svoga boravka u Hrvatskoj dr. Carnendran je posjetio i trsatsko svetište Majke Božje koje je za svoga života pohodio i bl. Ivan Merz i gdje je držao predavanje o Katoličkoj akciji. Dr. Carnendran također je veliki prijatelj župe bl. Ivana Merza u New Yorku (Astoria) koju vodi hrvatskih svećenik Vedran Kirinčić i koju češće posjećuje u svojim nastojanjima da se štovanje bl. Ivana Merza proširi i u Americi.