Budi dio naše mreže
Izbornik

Metković: Poštanski žig u povodu 150. obljetnice gradnje crkve sv. Ilije

Metković (IKA)

U povodu obilježavanja 150. godišnjice od izgradnje crkve sv. Ilije proroka u Metkoviću, u nedjelju 22. studenog, u Zgradi političkih stranaka, održano je medijsko predstavljanje poštanskog žiga kojim će se 25. studenoga u poštanskom uredu u Metkoviću poništavati marke na svim pošiljkama.

Na predstavljanju su bili predsjednik Građanske udruge „Metković 600“ Ivica Puljan, tajnik Ivo Veraja, filatelist Mario Gabrić, župnik fra Ante Bilokapić, te Miljenka Manenica iz Hrvatske pošte. Rečeno je, kako je žig nastao u organizaciji Građanske udruge „Metković 600“ i Hrvatske pošte, na inicijativu metkovskog filatelista Marija Gabrića, koji je naglasio filatelističku vrijednost ovog čina. Istaknuo je, da Hrvatska pošta izdaje marke, koje svjetskom tržištu nisu toliko tražene, koliko postižu izvrsne rezultate na raznoraznim promocijama i izložbama, te dobivaju vrhunske nagrade.

Autor žiga i omotnice Ivica Puljan u oblikovanju žiga koristio je motiv crkve sv. Ilije, koji je napravio Edo Petrić za naslovnicu Iskre povodom 100. obljetnice izgradnje. Uz žig, predstavljena je i prigodna omotnica s motivom crkve sv. Ilije proroka na koju je zalijepljena marka koju je Hrvatska pošta objavila povodom 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

Tajnik Veraja, osvrnuo se na zanimljivu filatelističku povijest s neretvanskim motivima. Na inicijativu metkovskog filateliste Nikole Anđelopolja 2005. izdan je poštanski žig i marka „Narona“ s motivom carice Livije. Poštanski ured Gabela 2001. izdao je marku i prigodnu omotnicu s motivom neretvanske lađe, a 1969. napravljen je žig „Prvoga dana“ koji se koristio u Poštanskom uredu u Metkoviću povodom puštanja u promet elektrificirane pruge Ploče – Sarajevo.

Miljenka Manenica pozvala je građane Metkovića, da u srijedu, na spomendan sv. Kate, 25. studenog, iskoriste jedinstvenu priliku i pošalju pismo ili razglednicu, jer će nakon tog dana žig biti poslan u Poštanski muzej u Zagrebu. 25. studenoga 1903. kotorski biskup Frane Uccelini posvetio je crkvu sv. Ilije.

Sjećanje je jako važno u životu, narodu i povijesti, i ako čovjek nešto ne napiše ode u vjetar, rekao je vlč. Bilokapić. Zahvalio je svima koji su došli na tu ideju, posebno jer se zbog pandemije obljetnica neće moći prikladno proslaviti ove godine.

Napomenuo je, da se ovih godina u Metkoviću često obilježavaju jubileji. 2019. obilježena je 300. obljetnica osnutka župe; 2020. 150. obljetnica blagoslova crkve sv. Ilije, te 170. obljetnica crkve sv. Ivana Nepomuka i crkve sv. Roka na Gradskom groblju. 2021. bit će 250. obljetnica postavljanja postaja križnog puta. To su sve znakoviti jubileji koje želimo oteti zaboravu i to je jedan znak koji će ostati za generacije koje dolaze, zaključio je.