Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rogima obilježena 160. obljetnica izgradnje crkve sv. Andrije i Vida

Rogi (IKA)

Misnim slavljem obilježen je u nedjelju, 7. srpnja 2024. blagdan sv. Andrije i 160. obljetnica izgradnje filijalne crkve sv. Andrije i Vida u Rogima, izvijestili su iz Riječke nadbiskupije.

Obrede je služio generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, a asistirao domaći župnik Josip Tomić.

Tom je prigodom i blagoslovljena unutrašnjost crkve kojoj je vraćen prvotni izvorni izgled kako je bio 1967. godine.

Na misi je pjevao dio župnog pjevačkog zbora iz Plešci, a posluživali su ministranti iz istoga mjesta.  Događaju su prisustvovali hodočasnici iz okolnih župa, iz Plešci slovenske Fare, Delnica, kao i mještani Rogi, Buzina i Radočaja.

U propovjedi Tomljanović je istaknuo primjer Andrije apostola koji je poput brata Petra krenuo za Kristom, za kojim i oni danas idu, slijede ga i svjedoče. „I negdašnji žitelji ovih sela željeli su Krista svjedočiti i zato su podigli ne kapelu, ne neki mali objekt, nego ovaj prekrasan Božji hram“, rekao je Tomljanović. „Mi smo ih zahvalni.  Zahvaljujemo im po ovoj Euharistiji koja je žrtva, ali i zahvala – zahvala Bogu i njima, te poziv nama da njihov i Kristov put slijedimo“, dodao je.

Na kraju mise župnik je zahvalio Tomljanoviću na dolasku, kao i svim dobročiniteljima, mještanima i donatorima, a posebno Općini Skrad i Hrvatskim šumama. Župnik je najavio kako slijedi još obnova fasade, čime će biti dovršena obnova crkve.