Budi dio naše mreže
Izbornik

Michael Landau novi predsjednik Caritasa Europa

Ženeva (IKA)

Na regionalnoj konferenciji Caritasa Europa u utorak 19. svibnja za novog predsjednika izabran je predsjednik Austrijskoga i Bečkoga Caritasa Michael Landau, prenosi Vatican News.

Landau, svećenik Bečke nadbiskupije, u toj službi nasljeđuje umirovljenoga biskupa Genta Luca Van Looya koji je pet godina bio na čelu te europske krovne ustanove. U izjavi nakon izbora Landau je istaknuo da „aktualna pandemija koronavirusa jasno pokazuje koliko je važno tražiti, graditi i jačati ono što je zajedničko unutar Europe, kako među pojedinim zemljama tako i među članicama Caritasa Europe”. Europski Caritas ima 49 članica i nazočan je u 46 država članica.

Zajedništvo, solidarnost i ljubav prema bližnjemu nisu samo u srži Europe već i su i prioriteti Caritasa, istaknuo je Landau, koji je na čelu Caritasa Bečke nadbiskupije od 1995., a Austrijskoga Caritasa od 2013. godine. Kao najvažnije zadaće Caritasa Landau je istaknuo borbu protiv pandemije, zauzimanje za siromašne i gladne diljem svijeta i protiv klimatskih promjena, „koje se samo zajedno mogu ostvariti. Caritas se osobito mora boriti protiv toga da današnja zdravstvena kriza ne postane sutrašnja socijalna”.

Dosadašnji predsjednik biskup Van Looy u oproštajnom govoru istaknuo je da se „zemlje članice ne trebaju brinuti samo za ljude u blizini već su povezani s ostatkom ljudske obitelji, svim stvorenim i onima koji će doći poslije nas”.

Zbog ograničenja mogućnosti putovanja regionalna konferencija bila je video-konferencija u kojoj su sudjelovale 42 od 49 članica. Sljedeća će se održati u svibnju 2021. u Andori. Caritas Europa jedna je od ukupno sedam regija Caritasa Internationalis.