Budi dio naše mreže
Izbornik

Migranti spašeni na Sredozemnom moru iskrcali se na malteško kopno

Rim (IKA)

Migranti koje su na Sredozemnom moru spasili brodovi nevladinih organizacija Sea Watch i Sea Eye brodovima su 9. siječnja prebačeni na malteško kopno.

Malteški premijer Joseph Muscat najavio je da će oni i drugih 175 migranata, koje je Malta prihvatila u posljednjih nekoliko tjedana, biti raspodijeljeni u osam zemalja Europske unije: Italiju, Njemačku, Nizozemsku, Francusku, Portugal, Irsku, Rumunjsku i Luksemburg, prenosi Vatican News.

Talijanski svećenik Giovanni De Robertis, glavni ravnatelj Zaklade Migrantes koja djeluje u sklopu Talijanske biskupske konferencije, za Radio Vatikan rekao je da su svi s olakšanjem pozdravili rješenje tog problema. Pritom se usredotočio na dvije glavne točke: prije svega, da to nije pobjeda krijumčara, te da nije riječ o teroristima i zločincima, već o ljudskim bićima koja bježe od rata i od gladi; a s druge strane, da siromašni ne mogu platiti podjele među europskim narodima, nacionalnu sebičnost i predizborne računice.

Don Giovanni podsjetio je i na sastanak u Maroku u prosincu prošle godine, na kojemu je potpisan Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, a kojim su utvrđena opća pravila zajedničkog pristupa međunarodnoj migraciji u svim njenim dimenzijama.

Problem migracija može se riješiti samo zajednički; one moraju biti sigurne, zakonite i uređene. Zapravo, ne može se misliti da je problem riješen jednostavno zabranom iskrcavanja na kopno. Moramo ići do korijena toga problema kako bismo uvidjeli u kakvim uvjetima živi veliki dio čovječanstva, te kako bismo nešto učinili, istaknuo je.

Pritom je naveo trgovinu oružjem i socijalnu nepravdu kao probleme koji pogađaju područja iz kojih dolaze migranti. Izrazio je žaljenje što se danas više drži do predizbornih računica i profita, umjesto da se razmišlja o rastu i dobru Europe i njezinih zemalja, kao i migranata. Ni približavanje europskih izbora ne pomaže za objektivno sagledavanje stvarnosti, stoga su mnogi u iskušenju poništiti ljudsko lice tih osoba, dodao je don Giovanni.

Ključne riječi:
migranti Sredozemlje