Budi dio naše mreže
Izbornik

„Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“

Sisak (IKA)

Predstavljanje knjige „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ dr. Milana Pelca održano je u srijedu 5. prosinca u Dvorani „Juran i Sofija“ sisačkog Velikog Kaptola, u povodu devete obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije. Monografiju su zajednički objavili Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrjednije, najljepše i najraskošnije knjige koju posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti.

Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Jurja, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.

Knjigu su predstavili recenzentice dr. Sanja Cvetnić i dr. s. Marija Pehar te autor, a na početku goste, sisačkog biskupa Vladu Košića i sve okupljene pozdravila je voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić.

Dr. Pehar rekla je kako je ova knjiga monumentalno i kapitalno djelo. „Monumentalnost i značenje bivaju višestruko potvrđeni tek kada se od sjajne vanjštine okrenete sadržaju. Predmet autorova istraživanja su minijature iz dva izuzetno značajna zagrebačka misala i jednog antifonara s kraja 15. stoljeća, izrađenih po narudžbi tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja od Topuskog. Misali o kojima je riječ visoko su rangirani, ako ne i najsvečaniji iluminirani kodeksi i od velike su važnosti ne samo za Zagrebačku nadbiskupiju nego i za hrvatsku nacionalnu i sveukupnu europsku kulturu i povijest te dakako i za Sisačku biskupiju. Njihove minijature ubrajaju se među najveća likovna ostvarenja svoje vrste u hrvatskoj umjetnosti, a po svojem sadržajnom značenju i ljepoti zauzimaju visoko rangirana mjesta i u europskoj umjetnosti svog vremena“, ustvrdila je Pehar.

Dr. Cvetnić usporedila je ovo djelo s katedralama. „I katedrala je zgrada koja nije samo to. Ona služi kao okvir za liturgiju. Misal služi kao tekst za liturgiju, a slike u misalu, kao i ukrasi u katedrali, su tu da se pomoću njih ljudska duša lakše uzdigne. Kao i katedrale i ovaj misal sa svojim ilustracijama, kroz tri stoljeća donosi slojeve ljudske kulture…. Danas gledamo taj misal kao rijetkost, a tako su i katedrale koje čuvaju memoriju i Starog i Novog zavjeta i svih onih naraštaja koji su nam prenijeli vjeru do današnjeg trenutka“, rekla je dr. Cvetnić, zaključivši kako je nemoguće odrediti koliko je ovo djelo važno.

Pojasnivši kako je došlo do realizacije ove knjige, dr. Pelc je rekao kako se ideja rodila prije dvije i pol godine nakon predavanja o minijaturama u Sisačkoj biskupiji. „Rad na toj knjizi trajao je sveukupno pet godina pri čemu su u okvirima moga istraživanja bili mnogi lijepi trenuci, a najljepši su oni koji su povezani s istraživanjem samih originala… Velik je privilegij bio za mene imati u rukama te knjige, istraživati originale i osjećati energiju. Te knjige imaju osebujnu energiju, vremena, mjesta, vjere i umjetnosti. Nadam se da je barem nešto od te energije prešlo i u ovu monografiju. Ova će monografija omogućiti mnogima da dobiju barem nekakav uvid u to blago koje se krije u koricama tih knjiga“, poručio je dr. Pelc te otkrio kako će uskoro svjetlo dana ugledati izdanje na engleskom jeziku.

Na kraju okupljene je pozdravio i biskup, otvorivši pritom izložbu „Čudesni svijet Jurja iz Topuskog“ koja donosi 17 izabranih povećanja minijatura iz misala.

Ključne riječi:
dr. Milan Pelc minijature misali